Zilieri, cu 50 de lei, pe şantierele arheologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Buzoienii din mediul rural pot câştiga un ban în plus, muncind la lopată  pe şantierele arheologice din judeţ.

Un număr de 20 de săteni din Podgoria şi Pârscov, adolescenţi şi adulţi, unii aflaţi chiar la vârsta pensiei, şi-au terminat treaba pe şantierele arheologice Coţatcu, respectiv Târcov, care au fost deschise timp de trei săptămâni, în luna iunie.

Bărbaţii mai în putere au fost puşi să sape cu lopata, iar pentru fete  s-a găsit o muncă mai delicată, decopertarea cu pensula şi mistria, a bucăţilor de ceramică acoperite cu pământ.

Munca pe şantierul arheologic este îmbinarea perfectă a utilului cu plăcutul. “Mie îmi place foarte mult istoria şi vin de doi ani la Coţatcu, fiindcă sunt fascinată de descoperirea obiectelor pe care le-au folosit strămoşii noştri. Îmi place să îi întreb pe domnii istorici la ce au folosit obiectele pe care le-am ţinut şi eu în mână”, ne-a spus o elevă din Podgoria.

După trei săptămâni de lucru pe unul dintre cele două şantiere arheologice, un necalificat s-a ales cu peste 500 de lei în buzunar. “Înainte de a deschide şantierul, negociem cu localnicii un tarif la zi, care să-i mulţumească, dar să şi reflecte volumul de muncă. În unele şantiere, este nevoie de săpat mai mult, iar aici se plăteşte mai bine. Un astfel de ajutor poate câştiga în jur de 50 de lei pe zi”, ne-a declarat Doina Ciobanu, directorul Muzeului Judeţean Buzău.

Muzeul va mai deschide săptămâna aceasta un şantier, la Arman – Cârlomăneşti, iar săptămâna viitoare, la Gruiu Dării. Încă cel puţin 20 de localnici din Verneşti şi Pietroasele vor deveni din iulie arheologi de ocazie, activitate care le va spori veniturile în această vară.


Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite