Zeci de primării, aproape de colapsul financiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţiile locale nu pot face faţă cheltuielilor, nu mai au bani pentru salarii, pentru indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi nici pentru plata beneficiarilor legii 416. Aproape 30 de commune din Buzău au ajuns la limita sărăciei. Îm cele mai fericite cazuri, bugetul le mai ajunge pentru o lună, maxim două dar multe dintre ele sunt deja împrumutate şi nu au de unde să mai dea banii înapoi. Singura speranţă pentru aceste

Comunele care au mari probleme financiare sunt, în general, din zona de munte a judeţului. La Chilii, Odăile, Valea Salciei, Mărgăriteşti şi multe altele bugetul este pe terminate. În alţi ani ajutorul le venea mereu de la Guvern care aloca sume la limită pentru a nu fi desfiinţate. Cum, însă, criza financiară se adânceşte, nu se ştie dacă anul acesta vor mai exista şanse pentru ca administraţiile mici să primească ajutorul sperat.

Banii s-au terminat

Comuna Odăile este una dintre cele care au ajuns la fundul sacului. "Nu mai avem deloc bani de salarii, nu ştiu ce o să ne facem. Ne-am împrumutat deja din fondul de rulment şi acum nu mai avem nici de unde să îi punem la loc. Suntem cu două luni în urmă cu plata indemnizaţiei de handicap şi nu mai avem bani nici pentru plata beneficiarilor legii 416. Nu ştim cum ne vom descurca dacă nu vom primi ajutor", ne-a declarat Tache Grama, primarul comunei Odăile. Şi la Valea Salciei sunt probleme mari cu banii. După ce angajaţii au primit în aprilie salariile pe ultimele şase luni, acum mai au banui de salarii doar pentru o lună.

Soluţia ar fi o rectificare bugetară

Potrivit prefectului Paul Beganu primăriile care au probleme cu banii au cheltuieli mari cu întreţinerea drumurilor, cu funcţionarii publici dar şi cu utilităţile. Un alt dezavantaj al acestora este şi faptul că în zonele respective sunt foarte puţini agenţi economici plătitori de taxe şi impozite. "Suntem îngrijoraţi de soarta acestor comunităţi din judeţ şi încercăm să rezolvăm problema cum putem. Singura soluţie ar fi să fie ajutaţi printr-o reechilibrare bugetară dar având în vedere situaţia actual nu ştiu când va fi posibil aşa ceva", ne-a declarat Paul Beganu.

Care sunt cauzele?

Specialiştii Instituţiei Prefectului au început o analiză a situaţiilor în care se află primăriile şi urmează să stabilească care sunt cauzelor care favorizează colapsul comunelor aflate în pragul falimentului. Pe de altă parte atragerea unor investitori mari, în zonele defavorizate, este aproape imposibilă şi asta pentru că nimeni nu îşi începe o afacere acolo unde drumurile sînt un chin, iar utilităţile pun probleme. Primarii suportă destul de greu situaţia, mai ales că ştiu că angajaţii sunt datori la bănci şi au copii de crescut.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite