Zeci de accidente de muncă în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul lui 2009, cinci persoane şi-au găsit sfârşitul la locul de muncă.  Potrivit statisticilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău (ITM), numărul accidentelor de muncă a scăzut în acest an, majoritatea fiind în domeniul construcţiilor şi forestier.

În cursul primelor zece luni ale lui 2009, au fost înregistrate 46 de accidente de muncă, din care au rezultat cinci accidentaţi mortal, 42 cu incapacitate temporară de muncă şi o persoană cu invaliditate de gradul doi, în timp ce în 2008 numărul accidentelor a fost aproape dublu, depăşind 90. „ Există o legislaţie strictă în acest domeniu, dar de foarte multe ori aceasta este încălcată cu bună ştiinţă atât de patroni, cât şi de angajaţi şi din această cauză se înregistrează multe evenimente de acest tip”, ne-a declarat Iulian Pruteanu, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău. Tot în categoria accidentelor de muncă intră şi accidentele de circulaţie produse pe traseul obişnuit de serviciu.

Alunecările şi împiedicările constituie cele mai frecvente cauze ale accidentelor de muncă. Acestea se produc din cauza supraaglomerării şi dezordinii de la locul de muncă, iar în cazul lucrului la înălţime sunt poziţiile incomode sau efectuarea necorespunzătoare a comenzilor şi manevrelor. În cazul în care se constată că un accident s-a produs din cauza neglijenţei patronului, inspectorii de muncă pot aplica amenzi de la 2.000 la 6.000 mii de lei.

Pentru prevenirea unor astfel de incidente, Inspectoratul Teritorial de Muncă au organizat mai multe acţiuni la diverse firma din judeţ prin care atât agenţilor economici, cât şi angajaţilor e-au fost prezentate material informative pentru conştientizarea asupra riscurilor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite