Zăpada: Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zăpada i-a luat pe nepregătite pe şoferi
Zăpada i-a luat pe nepregătite pe şoferi

Ninsoarea, afacere şi chin. Aşa se poate spune despre ninsoarea care a căzut în ultimele zile peste judeţul Buzău. Dacă pentru şoferi şi autorităţile locale zăpada a fost un coşmar, pentru magazinele de piese auto, şi agricultori a fost o mană cerească. Luaţi oarecum prin surprindere, şoferii au luat cu asalt magazinele de accesorii auto în căutarea cauciucurilor de iarnă şi a lanţurilor andirerapante. Necazul şoferilor a

Zeci de drumuri judeţene şi aproape toate drumurile naţionale care traversează judeţul Buzău au fost închise odată cu căderea primei zăpezi din această iarnă. Sute de persoane au fost nevoite să aştepte în maşini chiar şi peste 24 de ore până când drumurile au fost curăţate şi au putut să plece din nou la drum. Sunt motivele pentru care şoferii şi autorităţile locale au văzut zăpada ca pe un coşmar.

De partea cealaltă, însă, sunt oameni care au mulţumit cerului pentru zăpadă. Sute de de şoferi au dat năvală în magazinele de piese auto. Anvelopele mai flexibile şi cu ,,riduri,, s-au vândut ca pâinea caldă. Şi lanţurile au fost la mare căutare, iar în unele magazine stocurile s-au epuizat rapid. Pentru comercianţi, zăpada a prins cât se poate de bine pentru că a adus un profit frumuşel.

„Nu ne aşteptam la o aşa avalanşă de cumpărători. În mod normal marfa pe care am dat-o acum în două zile, o vindeam în două luni. Trebuie să recunoaştem că pentru noi zăpada a fost binevenită pe perioada asta de criză", ne-a declarat Petre Ion, administratorul unui magazin de piese auto.

Nu numai lanţurile pentru roţi şi cauciucurile de iarnă s-au vândut bine. Antigelul, soluţia pentru curăţat parbrize, dar şi lopeţile au fost la mare căutare.

Şi agricultorii mulţumesc cerului pentru zăpada dată. Şi asta, deoarece toate culturile de toamnă sunt protejate de gerul năpraznic şi se reface deficitul de apă din sol. Potrivit reprezentantilor Direcţiei Agricole Buzău, pământul scapă de secetă datorită zăpezii abundente şi plantele se dezvoltă foarte bine sub omăt. Astfel, culturile de toamnă grâu, orz şi rapiţă sunt protejate de ger.

Zăpada pune şi la această oră probleme pe drumurile din Buzău. Traficul rutier este oprit în continuare pe DN 2 C Buzău - Pogoanele şi pe DN 22 Rm. Sărat - Brăila şi sunt restricţii pe 16 drumuri judeţene. În această dimineaţă a fost reluată circulaţia pe DN 2 B Buzău - Brăila dar este permis accesul autovehiculelor, la intervale de 5 - 10 minute, sub supravegherea poliţiştilor şi se circulă în coloană.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite