Vulcanii Noroioşi, brandul European al Buzăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O împerechere ciudată a două cuvinte ce parcă se exclud: vulcani - simbol al focului, şi noroi - pământ şi apă. Şi totuşi, îmbinarea lor exprimă o realitate, pe cât de interesantă, pe atât de spectaculoasă.

Vulcanii Noroioşi sunt nişte ridicături conice, de forma unor pâlnii cu vârful în sus, care seamănă cu nişte muşuroaie mai înalte şi mai întinse. Aceste conuri se formează la suprafaţa pământului, prin erupţia gazelor degajate de zăcămintele de hidrocarburi din subsol.

Declarată încă din anul 1924 monument al naturii, zona Pâclele Mari - Pâclele Mici este singurul loc din Europa în care pot fi văzuţi vulcani noroioşi, fenomene similare înregistrându-se doar în Siberia şi Australia.

În jurul acestor vulcani, totul pare pustiu. Mulţi dintre turiştii care vin în zonă spun că au impresia că se află pe o altă planetă.

Pe lângă bogăţiile subsolului (petrol, gaze naturale, metale rare) peisajul este plin de monumente istorice şi de arhitectură cum ar fi: biserici de zid sau lemn şi nenumărate case ţărăneşti. Chiar în vecinătatea vulcanilor, la doar câţiva kilometri, se află Mănăstirea Răteşti şi Mănăstirea Berca, ambele având arhitectură ecleziastică.

O altă biserică, "Adormirea Maicii Domnului" a fost construită de familiile Mihalcea - Cindescu, între anii 1650 - 1651.

Din Buzău pe DN 10 se parcurg aproximativ 17 km până în localitatea Sătuc, de unde se urmează indicatorul spre Berca. După traversarea râului Buzău se urmăreşte indicatorul spre Chiliile. De aici mai sunt de parcurs aproximativ 16 km până la Vulcanii Noroioşi.

Drumul este refăcut recent, acesta fiind asfaltat.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite