EXCLUSIV: Vulcanii au otrăvit apa din nordul Buzăului. Un milion de euro s-a pierdut în cenuşa vulcanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cenuşa vulcanică face inutilizabilă investiţia de un milion de euro în sistemul de aducţiune a apei din comuna Cozieni. Localnicii se aprovizionează cu apă potabilă tot din fântână, deşi conducta le trece prin faţa caselor. Apa scoasă de la sute de metri adâncime este plină de săruri, nitraţi şi nitriţi.

Sătenii din comuna Cozieni, localitate aflata la 40 de kilometri de municipiul Buzău, asteaptă în zadar de mai bine de cinci ani să le curgă şi lor apa la cişmeaua din curte.

Cauza o reprezintă cenuşa vulcanică provenită dintr-o falie geologică ce traversează comuna, care poluează apa extrasă de la sute de metri adâncime. Specialiştii susţin că este vorba de o prelungire în subsol a fenomenului de la Vulcanii Noroioşi, rezervaţia naturală aflată la aproximativ 15 kilometri distanţă.

Deşi puţul de mare adâncime a fost executat în urma unor prospecţiuni geologice şi urma să asigure pentru mult timp necesarul de apă al localităţii, primarul comunei spune că ghinionul a făcut ca apa să nu fie potabilă.

„Am urmat planurile ca la carte dar s-a constatat că, pe lângă un debit redus, apa este plină şi de cenuşă vulcanică. Apoi s-a mai depistat în urma altor analize că apa tulbure mai conţine nitiriţi şi alte substanţe otrăvitoare. Problema este destul de complicată pentru că acum mai avem nevoie de alţi bani ca să finalizăm un alt foraj şi să achiziţionăm şi alte echipamente de purificare a apei" a declarat Gigel Panaitescu primarul comunei Cozieni.

Adâncurile actuale, necunoscute

Specialiştii care au executat lucrările de prospecţiune şi foraj mai spun că soluţiile pentru rezolvarea acestei situaţii sunt foarte greu de găsit în contextul în care se lucreză după hărţi geodezice vechi de peste 30 de ani.

„Când am forat n-aveam de unde să ştim că vulcanii noroioşi se întind în subsol până la Cozieni. N-a mai investit nimeni în prospecţiuni de peste 30 de ani şi se lucrează de pe hărţi geodezice foarte vechi. Apoi toata apa din comună conţine tot felul de otrăvuri ca săruri, nitraţi şi nitriţi. Acolo este o zonă foarte ciudată, cu rocă dură, care ne-a şi rupt câteva sape", a declarat Costică Solomon, şeful societăţii de foraj geodezic Solo Prod din Buzău.

Aşa se face că mai marii comunei Cozieni se confruntă cu o problemă care le da bătai de cap chiar şi specialiştilor de marcă din domeniul forajelor edilitare.

„Abia acum am găsit o alta zonă unde am forat alte patru puţuri dar toată apa conţine amoniu. Am scăpat de o problema şi am dat de alta. Sigur că există staţii de tratare pentru aşa ceva dar sunt costisitoare. Acum aşteptăm un răspuns de la proiectant ca să ştim ce echipamente vom monta", a mai spus primarul Gigel Panaitescu.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite