Vrei ajutor la încălzire? Ai grijă ce declari pentru că vecinul veghează!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Boşcodeală
Constantin Boşcodeală

Printr-un recent act normativ, Guvernul ne trimite înapoi cu peste două decenii, când turnătoria între vecini era o practică încurajată de stat. Ordonanţa 86, care modifică regulamentul de acordare a ajutoarelor la încălzire, obligă primarii să dea crezare fiecărui cetăţean care îşi acuză vecinul că ar lua pe nedrept ajutorul la încălzire.

La Buzău, primarul Constantin Boşcodeală a fost cel care a sesizat că ordonanţa 86, de modificare şi completare a vechii ordonanţe numărul 5, cu privire la ajutoarele pentru încălzire, aduce modificări în rău. „Apar nişte lucruri noi în ordonanţă prin care considerăm, ca reprezentanţi ai administraţiei locale, că statul român ne-a transformat în simpli simbriaşi sau, mai rău, factori represivi la adresa populaţiei”, a declarat Constantin Boşcodeală. 

Primarul Buzăului îi acuză pe guvernanţi că încurajează delaţiunea, cetăţenii având dreptul prin acest act normativ să meargă la primărie şi să anunţe că vecinul, de exemplu, are mai multe bunuri decât cele declarate în cererea pentru ajutor. Unul din paragrafele ordonanţei arată că, dacă la anchetele sociale se constată că fapta titularului constituie infracţiune, primarul are obligaţia să sesizeze organul de urmarire penală.

„Dacă cineva începe acum să reclame pe vecinul, noi o să angrenăm un întreg mecanism de anchete sociale ca să rezolvăm problema. Trebuie să dăm curs sesizărilor de la terţi, adică să devenim o procuratură mai mică. Apoi, am obligaţia ca primar să sesizez procuratura. Nu este corect ca statul să ne transforme pe noi, conducătorii administraţiei locale, în instrumente de stat represive”, spune Boşcodeală.

Conform actului normativ, Buzăul, unitate administrativ-teritorială cu peste 100.001 de locuitori, trebuie să aibă anchete sociale pentru minimum trei la sută din numărul beneficiarilor. „Dacă până acum declaraţiile erau pe proprie răspundere şi municipalitatea nu făcea decât să verifice acolo unde erau informaţii precise dacă se încalcă legea, de acum suntem obligaţi să facem anchetele, cu personal de control pe care abia l-am redus”, declară primarul Buzăului.

Primăria, depăşită de situaţie

Primarul Buzăului crede că îi va fi imposibil să realizeze anchetele cu personalul actual din subordine: „pentru această iarnă sunt estimate 25.000 de cereri pentru încălzire pentru care, în termen de 20 de zile, trebuie făcute 750 de anchete, adică 40 de anchete pe zi. Nu le pot face cu cei cinci membri ai comisiei, decât numai dacă disloc toată primăria”.

Alte precizări ale Ordonanţei 86

La stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie şi, după caz, al persoanei singure, se iau în calcul toate veniturile nete realizate de membrii acesteia în luna anterioară depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, obligaţii legale de întreţinere, indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent, cu excepţia burselor de studiu, a burselor sociale, precum şi a sprijinului financiar acordat prin ˝Bani de liceu˝.

În situaţia în care beneficiarul de ajutor pentru încălzirea locuinţei refuză să furnizeze documentele necesare pentru întocmirea anchetei sociale sau în urma anchetelor sociale efectuate prin sondaj se constată că la completarea cererii şi declaraţiei pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia nu a declarat corect numărul membrilor de familie ori nu a completat lista bunurilor aflate în proprietate, dreptul la ajutorul pentru încălzirea locuinţei încetează începând cu luna următoare, iar sumele plătite necuvenit se recuperează în condiţiile legii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite