Viorica Vasiliu, dascălul devenit voluntar la Crucea Roşie
0După finalizarea liceului a fost profesor de limba română şi de bilogie, apoi s-a angajat ca inspector de resurse umane, dar şi-a dorit mereu să ajute oamenii, iar acum este voluntar.
Încă din copilărie, Viorica Vasiliu şi-a dorit să ajute oamenii din preajma sa. Iniţial a vrut să devină medic, însă viaţa a purtat-o către alte domenii. Imediat după finalizarea liceului, a fost repartizată ca profesor de limba română şi biologie în localitatea Oniceni de lângă Roman.
În timpul liber care îi rămânea după orele de la şcoală, Viorica Vasiliu a făcut foarte multe cursuri, precum regie-teatru, dans modern şi popular, gimnastică şi balet, pentru a deveni instructor metodist. „Am stat şapte ani ca profesor, era foarte frumoasă această activitate pentru că învăţământul era foarte organizat, aveam foarte multe activităţi cu copiii, se lucra mult în echipă", îşi aminteşte Viorica Vasiliu.
O nouă meserie
În acelaşi timp s-a căsătorit şi s-a mutat la Buzău împreună cu familia. Doi ani de zile a fost profesor la Poşta Câlnău, apoi a considerat că are nevoie de o schimbare şi s-a angajat la CFR. „Am luat-o de jos, am lucrat iniţial la dispecerat, apoi la contabilitate, la serviciul financiar, deci am trecut prin toate etapele până am ajuns inspector de resurse umane. Trei ani am lucrat la CFR dar s-a desfiinţat unitatea aceasta la care eram angajată", ne-a spus Viorica.
Un ajutor pentru semeni
Chiar dacă a lucrat ca profesor sau ca inspector de resurse umane, Viorica Vasiliu şi-a dorit să ajute oamenii de lângă ea. Imediat după finalizarea liceului şi-a dorit să devină medic, însă munca în învăţământ i-a ocupat timpul. După etapa petrecută la CFR a urmat cursuri de asistent medical la Crucea Roşie, apoi şi cursurile Şcolii Postliceale de Asistent Medical. În scurt timp a început să facă muncă voluntară în spitalele din oraş sau la cabinete medicale.
Dorinţa sa de ajutor a crescut odată cu momentul în care Viorica Vasiliu s-a îmbolnăvit şi de atunci şi-a spus că trebuie să întindă o mână de ajutor celor care au nevoie. „Am fost voluntar la ambulanţă şi mi-a plăcut foarte mult pentru că m-am putut implica emoţional, este exact ceea ce mi-am dorit întotdeauna. Înţelegeam foarte bine oamenii care aveau nevoie de ajutor şi îi încurajam", ne-a mărtuisit Viorica.
De mai bine de patru ani este voluntar al Crucii Roşii, iar acum este alături de oamenii care au nevoie de ajutor. Se implică sufleteşte în toate acţiunile şi afirmă cu tărie că îi place foarte mult ceea ce face, de la acordarea primului ajutor şi până la sfaturile oferite cu ocazia diferitelor evenimente organizate de Crucea Roşie.
Întrebări şi răspunsuri
V-aţi confruntat cu situaţii dificile în activitatea de voluntar?
Au fost foarte multe situaţii destul de dificile la Drăgaică, multe cazuri de epilespie, cardiacii nu mai rezistau din cauza căldurii şi a oboselii. Un caz foarte emoţionant l-am trăit în Crâng, când la noi la cort a ajuns un copil de câţiva anişori care se rătăcise şi nu îşi găsea părinţii, dar din fericire până la sosirea poliţiei au venit părinţii.
Dintre cele trei meserii ale dumneavoastră, care este cea mai plăcută?
Meserie de inspector de resurse umane este o muncă de birou şi pot spune că nu prea mă reprezintă, cu toate că mi-a plăcut. Învăţământul mi-a plăcut pentru că lucram cu omul, dar ca şi cadru medical mi-a plăcut întotdeauna şi m-am implicat foarte mult.
Ce îi place
Îmi place foarte mult să citesc, orice carte îmi pică în mână o citesc. Îmi place foarte mult ceea ce fac, munca de voluntar, de cadru medical. Îmi place să văd doar părţile bune ale oamenilor de lângă mine pentru noi oamenii suntem buni, însă viaţa sau situaţiile cu care ne confruntăm ne schimbă.
Ce nu îi place
Nu îmi place ipocrizia pentru că încă mai sunt oameni care nu au un reper în viaţă şi nu au frică de Dumnezeu. Nu îmi plac oamenii care nu au credinţă pentru că biserica ne ajută să fim pozitivi.
Profil
Născută: 24 martie 1958, Roman, judeţul Neamţ
Ocupaţie: cadru medical
Familie:căsătorită, doi copii