Vin puţin şi scump la Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crama Pietroasele
Crama Pietroasele

Cramele şi vinotecile din judeţul Buzău vor avea mai puţin vin în toamna acestui an. Deşi marii procesatori din judeţ fac eforturi pentru achiziţionarea de struguri de la producătorii privaţi, grindina care s-a abătut în august peste dealul Istriţa face ca oferta să fie practic inexistentă.

Preţul vinului s-a majorat deja cu până la 20 la sută, ajungând în medie între cinci şi şapte lei pe litru. Viticultorii din Podgoria Dealu Mare-Pietroasa oferă  la vânzare un kilogram de struguri cu 1,5 lei faţă de 60-70 de bani, preţ valabil anul trecut.

“Acum suntem într-o situaţie dificilă pentru că vrem să cumpărăm struguri şi nu găsim, oferta fiind practic inexistentă. Productia de anul acesta a scazut chiar şi cu 80 la sută din cauza calamitătilor cu care ne-am confruntat în luna august .” ne-a declarat Alexandru Tomoiu, inginer şef în cadrul staţiunii viniviticole din Pietroasa.

Interes scăzut pentru culturi noi

Situaţia din domeniul viniviticol al judeţului Buzău s-ar putea agrava pe viitor. Fermierii sunt forţaţi să renunţe la cultivarea vitei de vie din cauza nerentabilităţii produselor viniviticole, calamităţilor naturale dar şi a concurenţei neloiale.

“Dacă se menţine acest trend în câţiva ani vom rămâne doar cu amintiri frumoase. Firmele care contrafac vinul, incapacitatea micilor producători de a asigura tratamentele dar şi fenomenele meteo sunt doar câteva cauze. Legislaţia este încă deficitară şi în continuare sunt produse băuturi de tip vin care nu au văzut măcar bobul de strugure.” a declarat inginerul agricol Valeriu Călin.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite