Vin ambulanţe noi, dar cine să le conducă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buzău
Buzău

Serviciul Judeţean de Ambulanţă va primi în curând şase maşini noi, dar nu există personal de ajuns pentru a putea fi utilizate. Liderul de sindicat al ambulanţierilor din Buzău spune că vor fi utile doar dacă se va da drumul la angajări, altfel va creşte doar numărul ambulanţelor care zac în parcare.

Programul de achiziţionare de maşini noi a fost demarat în anul 2008 şi are ca scop înlocuirea maşinilor foarte uzate. Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Buzău a reuşit în cei doi ani să scape de maşinile foarte vechi care nu mai prezentau deloc siguranţă în cazul intervenţiilor. Acum, SAJ dispune de 36 de maşini de tipul B, C şi ACD care sunt folosite la peste o sută de intervenţii zilnice

SAJ Buzău  a primit zilele trecute vestea ca va fi dotat cu alte şase autospeciale noi, de tip 4x4, care să permită accesul şi în zone mai dificile. Doar că Ambulanţa se confruntă de mai bine de un de zile cu o lipsă acută de personal, ceea ce face ca autospecialele să stea mai mult parcate pentru că nu are cine să le conducă, conform liderului de sindicat Ionuţ Stoicescu.

„Din 2009 nu s-a mai făcut nicio angajare. Când s-a anunţat deblocarea posturilor, noi am solicitat 10 posturi de ambulanţieri şi şase de asistent, dar nu ne-a fost aprobat nicunul. Problema va fi că nu va avea cine să lucreze pe noile ambulanţe, pentru că la fiecare tură una, două maşini stau din lipsă de personal", a declarat Ionuţ Stoicescu, liderul de sindicat al Ambulanţei Buzău.

O ambulanţă poate deveni casabilă după şase ani de folosinţă, iar cea mai veche maşină din parcul auto SAJ are doi ani, susţine reprezentantul ambulanţierilor. „Noi am cerut suplimentare de maşini 4x4 pentru a se acoperi şi zonele greu accesibile. În prezent toate cele 36 de maşini funcţionează şi niciuna nu este casabilă. În cazul în care una mai veche se va strica, vom folosit una din cele noi până când cealaltă va fi reparată", a adăugat Ionuţ Stoicescu.

Conducerea SAJ Buzău îl contrazice pe Stoicescu, susţinând că achiziţionarea acestor maşini este utilă şi binevenită. „Se fac demersuri pentru achiziţionarea de şase maşini noi, care vor înlocui altele vechi, uzate. Aşa că nu este nevoie de ambulanţieri noi pentru a folosi aceste maşini, este nevoie de mai mulţi oameni doar ca angajaţii să nu mai fie nevoiţi să efectueze ore suplimentare", ne-a declarat Vanghelita Zissu, directoarea SAJ Buzău.

„Ambulanţele noi care vor sosi nu vor fi un surplus la actualul număr de maşini. Altele vechi sunt înlocuite pentru că acestea nu mai prezintă siguranţă pentru echipaj şi pacienţi atunci când circulă pe drumurile din judeţ", a adăugat Venera Acsinte, directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite