Vedete mondiale îşi turează motoarele în Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mani Gyenes , cel mai bine cotat dintre românii prezenţi la start
Mani Gyenes , cel mai bine cotat dintre românii prezenţi la start

În premieră absolută, România este gazdă a unei etape a Campionatului Mondial. Multiplii campioni mondiali Juha Sallminen şi Mika Ahola se află la startul celei mai importante competiţii de motociclism care a avut loc vreoadată în România.

Enduro este sportul moto care combină cel mai bine tehnica de pilotaj în condiții off-road cu viteza și elemente caracteristice competițiilor desfășurate pe circuit, cum este motocrosul.

Evenimentul va reuni la start cei mai valoroşi piloţi din întreaga lume. Juha Sallminen (Husqvarna), de șapte ori campion mondial la enduro și actualul lider în clasamentul general al categoriei E1 (între 100 și 125 cmc motoare în 2 timpi sau între 175 și 250 cmc motoare în 4 timpi) este doar unul dintre așii care vor evolua în prima ediție a Grand Prix-ului României. Pe lângă Sallminen, fanii enduro-ului vor mai avea prilejul să vadă la Buzău un alt multiplu campion mondial originar din Finlanda. Este vorba despre Mika Ahola (Husqvarna) care are în palmares patru titluri mondiale.

VIDEO Comunitatea bikerilor sare în ajutorul enduriştilor, în promovarea primului Grand Prix organizat în România

Organizatorii şi concurenţii au afirmat, într-o conferinţă de presă, că sunt extrem de mulţumiţi de traseul pregătit de buzoieni, precum şi de organizare. „Nu este un traseu de viteză, precum cele din Grecia şi Turcia unde am fost înainte, ci este unul tehnic, care îmi convine, cu multe curbe, multe urcuşuri şi coborâşuri", a declarat finlandezul Juha Sallminen. Acesta ar putea înregistra, dacă va puncta şi la Buzău, o performanţă unică în istoria acestei competiţii şi anume obţinerea celui de-al optulea titlu consecutiv.

Un alt mare campion care îşi va testa limitele pe traseul din Buzău este spaniolul Ivan Cervantez, campion mondial de patru ori la acest sport. „Sper ca vremea să ţină cu noi. Miercuri a plouat un pic dar a fost bine pentru teren, pentru că a aşezat un pic solul şi nu o să avem praf. Îmi plac etapele speciale şi sigur o să fie un spectacol", a spus Ivan Cervantes.

Împătimiţii de enduro care vor veni zilele acestea la Buzău să asiste la evenimentul anului în sporturile cu motor din România îi vor putea vedea în concurs pe finlandezul Mika Aloha, şi el multiplu campion, dar şi pe cel mai bun endurist din Statele Unite ale Americii, Kurt Caselli. Acesta a venit direct din Los Angeles pentru a puncta în clasamentul general, astfel încât să termine anul competiţional pe podium. „Sunt pentru prima oară în România, e un traseu nou şi nu cred că vreunul din concurenţi pleacă cu un avantaj", a declarat Kurt Caselli.

Printre românii prezenţi la startul acestei etape, a şasea a Campionatului Mondial, se află şi Mani Gyenes, cel mai bun pilot de enduro şi rally-raid din România. Anul acesta, motociclistul sătmărean a reuşit o performanţă istorică pentru sportul cu motor din România. La Dakar, a fost pe locul 17 la general, primul la clasa Maraton, al patrulea în clasamentul Amatorilor şi pe locul 3 în topul celor cu motoare mai mari de 450 cmc.

Promotorul evenimetului spune că numai după o zi de la sosirea în ţară, are suficiente argument să le dea nota maximă organizatorilor români. "Este primul concurs în România agreat de Federaţia Internaţională de Motociclism. De opt ani mă ocup de organizarea acestui eveniment şi vă spun că este pentru prima oară când logistica, baza evenimentul, cartierul general, este amplasat în centrul unui oraş. De obicei le amenajam în campusuri de lângă oraşe. Când am venit anul trecut pentru a verifica organizarea, am fost foarte impresionat de extrema motivare a celor din România, de clubul Extreme Adventure, Federaţia Română de Motociclism, de autorităţi locale din Buzău", a declarat Allain Blanchard, promotorul evenimentului.

Astăzi au loc antrenamentele, iar startul în fiecare din cele două zile de concurs, sâmbătă şi duminică, se va da la ora 9.00 din Piaţa Dacia. Participanţii au de parcurs trei ture ale traseului lung de 74 de kilometri, ce include trei probe speciale: Enduro Test (obstacole naturale în pădure), Extreme Test (obstacole construite) si Cross Test (motocros). Proba de Enduro Test va avea startul şi finish-ul în zona „La Păducel" din Sărata Monteoru, iar specialele Extreme Test şi Cross Test se vor desfăşura la Mărăcineni.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite