VIDEO Tone de peşte mort şi o baltă secată, consecinţele neînţelegerii dintre doi foşti asociaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuna Boldu a oferit zilele acestea o imagine apocaliptică: o baltă secată, pe fundul căreia se zbăteau mii de peşti iar printre ei câteva zeci de localnici, dornici să „pescuiască” în mâl. Trei zile au dat târcoale sărmanii satului să mai recupereze din peştii eliberaţi pe canalele de scurgere, odată cu apa din baltă. În urma secării iazului de la Boldu, peste cinci tone de peşte a dispărut, paguba creată fiind de pes

Amenajarea piscicolă de la Boldu face obiectul unui litigiu între două firme asociate cândva, dar transformate în rivale după ce Fiscul şi-a băgat coada. Pentru datoria la stat a uneia din firme, ANAF a scos o parte din infrastructura bălţii la licitaţie, pe care a câştigat-o cealaltă firmă.

După licitaţia din februarie 2011, Caras Impex a pierdut o magazie, birourile, hala de furaje, digul din jurul bălţii şi două canale, evaluate la aproape 100.000 de lei. Le-a cumpărat o firmă din Râmnicu Sărat, Craft Eco, în spatele căreia patronul firmei executate susţine că s-ar afla un fost asociat al său, Viorel Holban, actualul primar din Râmnicu Sărat. Astfel, s-a ajuns ca firma Caras Impex să îşi crească peştii în iazul altei firme, Craft Eco.

Pentru că a contestat vânzarea la licitaţie a bunurilor sale, fiind şi acum în litigiu, administratorul Caras Impex încearcă să îşi ţină peştii în viaţă, până când instanţa se va pronunţa fie acordându-i balta înapoi, fie obligându-l să plece definitiv, cu tot cu materialul piscicol.

În weekendul trecut, gurile de evacuare care aparţin firmei Craft Eco au fost deschise, eliminând toată apa din baltă în mai puţin de 12 ore. A fost o răzbunare, spune administratorul Caras Impex, proprietarul peştilor. “E păcat că astfel de ferme piscicole ajung pe mâna unor oameni care la nervi nu mai ţin cont că produc asemenea dezastru ecologic. A fost o răzbunarea din partea dumnealor (Craft Eco n.r.) pentru că nimeni altcineva nu avea dreptul să umble la călugări pentru a seca balta. O să facem plângere la poliţie şi la Mediu, pentru că prin secarea bălţii sunt afectate şi păsările migratoare care tranzitează zona”, ne-a declarat Sandu Cristea, administratorul Caras Impex.

Acesta susţine că Fiscul i-a vândut abuziv aproape toată ferma, în condiţiile în care nu mai avea de plătit decât o rată de 20.000 de lei, recuperabilă doar prin vânzarea unor autoturisme.

Nu este pentru prima oară când cearta dintre patroni are consecinţe asupra peştilor. În iunie s-a consumat un prim episod în care una din firme o acuza pe calaltă că vrea să omoare peştii, prin secarea bălţii. Atunci, un reprezentant din conducerea societăţii Craft Eco declara că nu a existat niciodată intenţia de a-şi pedepsi rivalul.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite