VIDEO Sărbătoarea care dă startul culesului la Tămâioasa de Pietroasele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul Tămâioasei
Festivalul Tămâioasei

Ruginiu ca topazul, fin la gust și plin de dulceata. Așa descriu vinul de Tămâioasă podgorenii din localitatea buzoiană Pietroasele. Duminică, ei s-au întâlnit să sărbătorească prețioasa licoare, să-și prezinte vinurile și să dea startul la mustit. O tradiție locală spune că cel mai bun vin iese atunci când strugurii sunt zdrobiți de picioarele goale ale fetelelor de măritat.

Sărbătoarea a fost deschisă de zeului vinului, care le-a adus pe fete și strugurii într-o căruță trasă de boi. Pe muzică, chiuituri și cu încurajări din partea spectatorilor, fetele au dat gata într-o clipită strugurii din mustitoare.
 
Din peisajul de sărbătoare nu au lipsit terasele cu mititei la grătar sau standurile cu vin și struguri dar și chefliii rumeni în obraji după atâtea degustări.
 
Aflat în inima podgoriei Dealul Mare, localitatea Pietroasele este renumită deja la nivel național ca fiind locul unde se produce cel mai aromat vin de tămâioasă din țară.
 
“Tămâioasa de Pietroasele” este catalogat de oenologi drept cel mai aromat sortiment din clasa tămâioasei româneşti, avantajul fiind generat de poziţia geografică a versanţilor pe care sunt înfiinţate culturile de viţă-de-vie. Mai precis, dealurile de curbură sunt însorite de dimineaţa şi până la apus iar calcarul din sol, înfierbântat în timpul zilei, degajă căldură şi noaptea.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite