VIDEO Dramatic! 16 copii cresc într-o colibă de pe malul râului Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asemenea triburilor din lumea a treia, 27 de persoane trăiesc sub cerul liber, mănâncă ce apucă şi se spală în apa râului. Cele cinci familii au fost evacuate zilele trecute dintr-o casă a Primariei. Pentru că nu au li s-a dat alternativă, şi-au construit o cocioabă pe malul râului Buzău unde se chinuie să supravieţuiască.

Cinci fraţi s-au născut şi au crescut în casa de pe strada Victoriei, numărul 29, părinţii fiind chiriaşi de zeci de ani în imobilul care aparţinea Primăriei. Cu timpul, s-au căsătorit şi au rămas, la rândul lor, locatari în casă. Au facut copii, au strâns ceva agoniseală dar niciodată atât de mult cât să le ajungă pentru a-şi cumpăra propria casă.

image

În urmă cu o săptămână, cele cinci familii au fost înştiinţate că trebuie să părăsească locuinţa. S-au trezit cu trei maşini la poartă, în câteva ore şi-au strâns lucrurile şi au fost duşi în satul Scurteşti, în grajdurile unei foste ferme. “Au venit şi ne-au spus că trebuie să părăsim casa, ne-am strâns lucrurile şi am plecat. Am crezut că putem sta la Scurteşti dar a venit primarul de acolo şi ne-a spus că este proprietate privată şi trebuie să plecăm. Am plecat, am venit pe malul apei şi ne-am ridicat o cocioabă, ca să avem un adăpost”, spune Marian Nica, unul dintre evacuaţi.

image

Condiţiile în care trăiesc cele 27 de persoane, dintre care 16 copii cu vârste cuprinse între 3 şi 15 ani, o gravidă şi două persoane cu handicap, sunt greu de imaginat. Şi-au ridicat o colibă din şifoniere dezmembrate în spatele cărora au improvizat o bucătărie. Bărbaţii şi femeile îşi odhnesc oasele pe dormeze sub cerul liber, iar micuţii se înghesuie pe saltelele din baracă şi se roagă în fiecare zi să nu plouă pentru că apa le-ar distruge lucrurile aruncate de-a valma, în jur. Apă de băut aduc de la trei kilometri, se spală în râu şi gătesc la un foc întreţinut cu vreascuri sau cauciucuri.

Copiii mănâncă pe o pătură

image

“Nimeni nu îşi poate imagina ce înseamnă să te trezeşti dimineaţa să te duci să vezi dacă îţi mai respiră copilul sau dacă a murit de frig. Nu avem niciun fel de condiţii, nu avem unde să îi splăm şi le dăm să mănânce pe o pătură sub cerul liber. Unii dintre noi avem cantină dar nu ajunge mâncarea şi îi trimitem să adune urzici şi ştevie ca să avem ce să le facem de mâncare”, mărturiseşte cu lacrimi în ochi Varvara Căcărează, mama a trei copii.

image

În aceste condiţii, copiii nu se mai pot duce la şcoală şi se tem că vor pierde şi alocaţiile. Singura lor sursă de venit au rămas pensiile de handicap ale unora dintre ei. “Ne-au chemat profesorii la şcoală să ne întrebe de ce nu se mai duc copii la ore. Le-am explicat că stăm foarte departe şi că este imposibil să facă naveta. Mai mult decât atât, nu îi putem trimite cu lecţiile nefăcute pentru că aici nu au condiţii să se pregătească”, spune Florentina Cojocaru, una dintre persoanele evacuate.

image

Oamenii recunosc că au rămas datori aproximativ trei mii de lei la chirie, pentru că nu au mai primit ajutoare sociale şi de muncă nu au găsit pe nicăieri. Au scris memorii peste tot, la Guvern, la preşedintele ţării, chiar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar au primit doar promisiuni. Speră ca macar să le ofere cineva un loc de casă şi materiale de construcţie ca să îşi ridice o locuinţă. “Ştim meserie, şuntem constructori şi dacă ar putea cineva să ne ajute ne-am face singuri un acoperiş măcar pentru copilaşi, că dorm în frig. Nimeni nu a făcut nimic pentru noi, nu ne-a întins nimeni o mână de ajutor. Am fost aruncaţi ca nişte gunoaie ale societăţii”, este de părere Marian Darie.

image

Reprezentanţii Primăriei spun că nu-i pot ajuta pe buzoienii evacuaţi pentru că au distrus imobilul în care au locuit până acum. “Au distrus casa în care au locuit, au transformat-o într-un focar de infecţie şi nici măcar datoriile nu şi le plăteau. Au distrus totul. În acest moment nu avem cu ce să îi ajutăm. Altă locuinţă socială nu avem în acest moment şi nici nu putem achiziţiona. Vom căuta, totuşi, o soluţie să vedem ce putem face”, declară viceprimarul Fănică Bârlă.

Autorităţile sustin că cele cinci familii evacuate de pe strada Victoriei au mai fost somate să elibereze clădirea. Măsura nu a fost însă pusă în aplicare din cauza situaţiei materiale precare cu care se confruntau locatarii imobilului.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite