VIDEO Cârnaţii de Pleşcoi pun România pe harta culinară a Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cârnaţii de Pleşcoi sunt un brand cunoscut în rândul consumatorilor de mezeluri afumate şi condimentate din România şi pe cale să cucerească piaţa europeană a preparatelor din carne. Folosirea în procesul de fabricaţie a mirodeniilor, conservanţilor şi membranelor naturale, fac ca aceşti cârnaţi subţiri să se numere printre preferinţele culinare ale multor români.

Pentru că acest produs premium se bucură de un succes crescând, multe carmangerii au încercat să-l producă şi să îl vândă, fără să respecte însă reţeta originală, pe care numai producătorii tradiţionali din zona Berca – Pleşcoi – Săpoca o cunosc. Aceştia îi îndeamnă pe cei care doresc să consume adevăraţii cârnaţi subţiri din carne de oaie să meargă direct la magazinele lor din Buzău sau la uşa fabricilor, care sunt concentrate în zona Berca, la 20 de kilometri distanţă de municipiul Buzău, pe ruta spre Braşov.

Pentru a-şi proteja marca, producătorii cârnaţilor de Pleşcoi fac demersuri la Ministerul Agriculturii, astfel încât acest produs tradiţional să nu fie fabricat şi în alte locuri. Din asociaţia care cere o astfel de protecţie la nivel naţional dar şi european fac parte firmele Tri 94 Prod Com SRL (Casa Papuc), Comsoradi SRL, Soradi Danalex SRL şi Danalex Com  97 SRL. Şi Valmar s-a alăturat demersurilor pentru obţinerea protecţiei mărcii tradiţionale. Altfel spus, orice ambalaj cu marca acestor societăţi comerciale conţine cârnaţi de Pleşcoi produşi în zona de origine, având la bază reţete originale.

Carnaţii de Pleşcoi se afumă după metode tradiţionale

Omul care a facut o adevarată artă din prelucrarea tradiţională a acestui produs de Pleşcoi este Traian Papuc. “Este de notorietate metoda de afumare a cârnatului. Noi folosim numai lemn de fag şi rumeguş tot de fag. Industrializarea acestui produs de către firmele concurente a adus şi folosirea de aditivi care înlocuiesc clasica afumare a produsului pentru a evita costuri suplimentare. Eu unul nu am procedat niciodată aşa , am preferat metoda clasică. Apoi am preferat să nu livrez către marile lanţuri de magazine pentru că astfel produsul nostru şi-ar pierde din importanţă ”, spune Traian Papuc.

În comuna Berca, reţeta cârnaţilor de Pleşcoi e transmisă din generaţie în generaţie. “Reţeta are câteva ingredient obligatorii, precum carnea de oaie, maţul de oaie, condimentele şi ustoriul însă gustul e dat de cantităţile de mirodenii şi de carne care sunt folosite dar şi de tehnica de afumare, pe care nu mulţi o ştiu”, spune Ion Ghiţă, producător local.

Recent, cârnaţii de Pleşcoi produşi la ei acasă au ajuns şi în câteva lanţuri de supermarketuri, odată cu intrarea în vigoare a obligativităţii ca acestea să aibă la raft şi produse tradiţionale locale. Preţul unui kilogram de cârnaţi de Pleşcoi variază între 30 şi 60 de lei, în funcţie de producător. “Avem produse la Cora, unde am discutat să vindem sub marca lor. Mai livrăm la Metro şi la Real. La, Carrefour livrăm 5.000 de kilograme pe lună, la Bucureşti, Ploieşti, Constanţa, Craiova, Piteşti şi Bacău. Mai discutăm cu Kaufland şi Mega Image”, spune Ion Ghiţă, administrator Valmar. Acesta spune că prin intermediul acestor lanţuri, cârnaţii de Pleşcoi vor ajunge şi în ţările Uniunii Europene.

Festival dedicat cârnaţilor de Pleşcoi

Mirosul grătarelor încinse a atras în acest weekend la pensiunea Casa Matei din Berca sute de turişti veniţi sa deguste deja celebrii cârnaţi din carne de oaie, proaspeţi sau uscaţi. Pofticioşii nu au prididit să golească grătarele, în timp ce producătorii s-au bucurat când au descoperit câtă căutare au produsele lor. Mulţi dintre vizitatori şi-au făcut provizii şi pentru acasă. “De la Braşov am venit cu un stand de artizanat la târg şi am fost foarte curios să aflu ce gust au aceşti cârnaţi. Cum mie şi familiei mele ne place carnea de oaie, am zis să cumpăr un kilogram de cârnaţi uscaţi. Sunt altceva decât ce e pe piaţă”, a declarat Mihai Andrei, cumpărător.

Un lanţ de cârnaţi lung de 100 de metri a fost purtat pe braţe de localnici, producători şi turişti, în semn de susţinere a mărcii tradiţionale.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite