VIDEO: Roşiile se hrănesc cu muzică de Beethoven în sera verticală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sera verticală prototip unic în lume realizat de inginerii buzoieni
Sera verticală prototip unic în lume realizat de inginerii buzoieni

Într-o economie sufocată de importuri de legume şi de plante modificate genetic, o mână de horticultori din cadrul Staţiunii de Cercetare Legumicolă din Buzău se încăpăţânează să uimească lumea ştiinţifică mondială cu tot felul de invenţii care mai de care mai revoluţionare.

Dovada că cercetarea românească n-a murit o reprezintă cercetările făcute de specialiştii buzoieni în cadrul serei verticale, prototip brevetat în urmă cu trei ani la OSIM  de inginerul buzoian Vlad Constantin.

Revoluţie tehnologică

Invenţia unică pe plan mondial va revoluţiona spun specialiştii buzoieni, agricultura românească aflată într-o suferinţă cronică mai ales în ultimii 20 de ani.

Tehnologia creată iniţial ca alternativă pentru agricultorii care nu dispun de suprafeţe foarte mari pentru plantarea de răsaduri a fost prezentată la seminariile ştiinţifice încă din anul 2007 .

Cu  înălţimea de şapte metri de la bază şi o suprafaţă utilă de 12 metri pătraţi, sera deţine zece cupe rotitoare acţionate prin intermediul unui lanţ de un mic motor electric.

Invenţia cercetătorilor buzoieni care reprezintă de 10 ori echivalentul unei sere clasice dezvoltate pe orizontală, a fost pusă în practică cu resurse limitate după aproape trei decenii de studii aprofundate.„Este o soluţie mai ales pentru agricultorii care nu îşi pot permite amenajarea unei sere pe o suprafaţă mare de teren. Costurile sunt de circa 100 de euro pe metrul pătrat faţă de 150 în varianta clasică. Ideea mi-a venit în anul 1987 iar un an mai târziu am realizat scheletul acestei sere. Proiectul a stagnat din lipsă de fonduri până în anul 2005 când am accesat un proiect de cercetare complexă. Rezultatele din acest model experimental au fost neaşteptate”, mărturiseşte creatorul serei verticale inginerul Vlad Constantin.

Costuri reduse la jumătate faţă de tehnologia clasică

În urma studiilor efectuate la Staţiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău în ultimii doi ani, cercetătorii spun că au ajuns la nişte concluzii uimitoare.

Consumul de energie din sera verticală a scăzut la jumătate faţă de o seră clasică iar plantele au crescut mai viguroase şi au ajuns la maturitate mai repede.„S-a scurtat perioada până în faza de plantare cu 30 la sută. Pe de altă parte a eliminat şi inconvenientele serelor orizontale. Când este prea frig sursele de căldură din serele clasice nu asigură o încălzire uniformă a plantelor. Problema este rezolvată în sera verticală de sursa de căldură care este amplasată sub transportorul cu cupe. Mişcarea continuă a cupelor cu răsaduri precum şi circulaţia aerului cald în turn a rezolvat acestă problemă”, explică doctorul în horticultură Costel Vânătoru.

Tomatele cresc pe muzică de Beethoven 

Experimentele hoticultorilor nu s-au limitat doar la comportamentul tomatelor într-un mediu aflat în continuă mişcare.

La Buzău se fac cercetări şi în ceea ce priveşte efectul sonor şi optic asupra răsadurilor crescute în sera verticală.„Am constatat că muzica clasică are o influenţă foarte mare asupra răsadurilor de tomate. Scurtează timpul de ajungere la maturitate cu peste 15 la sută. În paralel avem un proiect de cercetare în colaborare cu Universitatea de ştiinţe agricole privind inflenţa luminii laser şi a undelor radio asupra creşterii plantelor. Din experimentele de până acum făcute deocamdată pe flori am constatat că putem produce plante cu o talie mai mică sau mai mare în funcţie de doza de radiaţii aplicată”, spune Floarea Burnichi, cercetător ştiinţific în cadrul staţiunii legumicole din Buzău

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite