Util: Vezi aici cum pot obţine agricultorii motorină subvenţionată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape un sfert din agricultori gălăţeni nu a primit banii pentru 2010
Aproape un sfert din agricultori gălăţeni nu a primit banii pentru 2010

Fermierii trebuie să depună, până la finele lunii, cereri pentru a beneficia de motorină cu acciza redusă. Pentru obtinerea acestui ajutor de stat, agricultorii vor completa o cerere de acord prealabil pentru finanţare prin rambursare pentru motorina cu acciza redusă, care trebuie depusă până la sfârşitul anului 2010.

Potrivit HG 408/2010, pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanice în agricultură se stabileşte o acciză redusă, de 21 euro/1.000 litri. Pentru a beneficia de ajutor din partea Statului, producătorii agricoli gălăţeni trebuie să îndeplinească anumite condiţii.

"Să fie înscrişi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu suprafeţele de teren pe care le exploatează, în Registrul agricol sau Registrul plantaţiilor viticole", ne-a declarat Ciprian Viorică, consilier în cadrul APIA Galaţi.


Au pierdut banii


În cursul anului 2010, au depus cereri pentru a cumpăra motorină cu subvenţie redusă un număr de 644 de societăţi agricole gălăţene, însă doar 414 şi-au putut recupera banii. "Restul de 230 de persoane juridice nu au venit să depună în termen cererile şi au pierdut dreptul de a deconta facturile aferente anului 2010", ne-a precizat Camelia Nicolau, reprezentant al APIA Galaţi.

Trebuie menţionat că suprafeţele de teren pe care le exploatează trebuie să fie de minimum un hectar, iar suprafaţa parcelei agricole, de cel puţin 0,3 ha. Interesant de amintit este că una dintre condiţiile cerute pentru a putea cumpăra motorină ieftină este şi utilizarea instalatiilor de irigat acţionate cu motoare termice (motopompe), condiţie pe care puţini fermieri gălăţeni o îndeplinesc în prezent.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite