Un pilot pensionar a descoperit pe Valea Chiojdului arta relaxării după metode tradiţionale şi prepararea hranei după reţete haiduceşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de  30 de ani a înfruntat cerul şi a bătut lumea în lung şi-n lat la manşa avionului cu reacţie, iar acum face agroturism. Cu toate că a văzut locuri exotice şi oraşe care mai de care mai frumoase, pilotul Ioan Lezeu a ales să-şi găsească o nouă ocupaţie în peisajul de munte de pe Valea Chiojdului, aproape de Lacul Vulturilor.

Ardelean get-beget Ioan Lezeu şi-a luat viaţa în mâini în urmă cu 40 de ani şi a plecat de la Bihor către Bucureşti.

În anii 1960, conducerea statului a hotărât ca România să dispună de o flotă proprie de avioane care să facă legătura cu tot restul lumii. Cu peste 10.000 de ore de zbor la manşa avioanelor civile, Lezeu se poate mândri că a făcut parte dintre pionerii aviaţiei civile româneşti.„Ajuns în Bucureşti după terminarea liceului, am dat undeva prin anul 1964 la Facultatea de Drept, dar n-am reuşit. Câteva luni mai târziu, în septembrie, s-a înfiinţat o şcoală militară pentru dezvoltarea aviaţiei civile. Acolo am devenit pilot şi apoi m-am angajat la Tarom, unde am lucrat  timp de 30 de ani”, povesteşte Ioan Lezeu.

În anul 1997, Ioan Lezeu a parcat pentru ultima dată avionul pe pistă şi a ieşit la pensie. După o carieră demnă de invidiat în care nu a avut niciun incident aeronautic, el spune că a ajuns întâmplător în comuna Chiojdu din judeţul Buzău. „Am cumpărat o căsuţă în anul 1984, la Chiojdu, când oamenii fugeau de la sate şi vindeau tot ce puteau. Soţia mea lucra în învăţământ şi vara mai ales o aduceam cu copii aici. Mă gândeam că decât să bată toată ziua asfaltul la Bucureşti mai bine să stea aici la aer curat. Iniţial aici aveam o casă de vacanţă”, mai spune fostul pilot.

Ioan Lezeu şi-a început o nouă viaţă total diferită de ceea ce şi-a imaginat vreodată, după ce, la îndemnul copiilor, şi-a închiriat pentru un revelion casa de vacanţă din Chiojdu.

Pentru că, după cum mărturiseşte, n-a iubit niciodată agitaţia urbană din Bucureşti dar nici sedentarismul ce intervine de multe ori după pensionare, s-a gândit că aici ar putea începe o mică afacere.

Citeşte amănunte în ediţia săptămânalului ADS. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din Buzău, la preţul unic de 0,9 lei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite