Un consilier local din Scutelnici a murit în timp ce salva vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eforturile personalului sanitar nu sunt suficiente
Eforturile personalului sanitar nu sunt suficiente

Se moare cu zile în România înzăpezită! Un consilier local dintr-o localitate din sudul judeţului Buzău, care a fost izolată până în urmă cu două zile, a murit din cauza efortului şi a temperaturii scăzute care i-au agravat boala.

O ambulanţă a ajuns la el abia după şase ore de la apel, pentru că drumul era înzăpezit, iar un şofer inconştient îşi abandonase maşina în mijlocul troienelor. Medicii nu au putut face nimic pentru omul care, de aproape două săptămâni, a muncit până la epuizare ca să-şi ajute semenii înzăpeziţi şi rămaşi fără provizii.

Moise Roşu avea 60 de ani şi era consilier local în comuna Scutelnici de la alegerile din 2004. Bărbatul a fost găsit de soţie, duminică seară, în jurul orei 20.00, căzut în zăpadă chiar în faţa porţii, şi nu se ştie cât timp a stat acolo fără să îl vadă nimeni. Femeia a chemat în ajutor câţiva vecini, care l-au luat pe braţe şi l-au dus în casă, la căldură. Se pare că aceasta i-a făcut şi mai rău.

Elicopterul n-a reuşit să decoleze

Bărbatul a intrat în şoc şi apelurile disperate ale soţiei la 112 au rămas fără răspuns. Dispecerii le-au spus că medicii nu pot ajunge până în sat din cauza nămeţilor de trei metri care blochează intrarea în comună. S-a cerut intervenţia unui elicopter, dar acesta nu a putut decola în siguranţă pe timp de noapte şi în condiţii de viscol puternic. Atunci s-a apelat la staţia de ambulanţă de la Pogoanele, iar o salvare a plecat de aici către Scutelnici însoţită de un utilaj de deszăpezire. Deşi sunt numai 10 kilometri, convoiul înainta greu prin viscol.

Ghinioanele s-au ţinut lanţ: la mijlocul drumului, convoiul a dat de un autoturism abandonat, cu număr de Bucureşti. Şoferul inconştient care a condus-o a lăsat-o în mijlocul troienelor şi a fugit să se adăpostească de ger în cel mai apropiat sat. S-a pierdut timp preţios, pentru că utilajul a fost nevoit să tracteze acea maşină, ca să poată trece ambulanţa.

După şase ore, ambulanţa a ajuns la locuinţa bărbatului, în jurul orei 3.30. Era prea târziu însă: medicii au constatat că bărbatul îşi dăduse ultima suflare. Diag­nosticul: accident vascular.

Soţia lui Moise Roşu spune că, de când a început urgia în comună, bărbatul n-a stat deloc pe acasă: ba a fost cu utilajele de deszăpezire, ba cu transporturi de ajutoare, ba a mers cu echipe de intervenţie să scoată bătrânii din casele îngropate în zăpadă. Era cardiac şi se pare că boala sa a fost accentuată de extenuare şi de temperaturile scăzute.

6 ore au trecut până când ambulanţa chemată de soţia consilierului a reuşit să străbată distanţa de 10 kilometri.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite