Un buzoian, printre laureații ''Olimpiadei mustăţilor'' din Covasna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Juriul ”Olimpiadei mustăților” a acordat duminică un premiu special lui Traian Ionaşcu din judeţul Buzău, care are o mustaţă lungă de 82 de centimetri. Concursul a fost câştigat de covăsneanul Bod Lajos, din localitatea Albiş, care poartă o mustaţă secuiască tradiţională, cu vârfurile răsucite în sus.

La concurs s-au înscris doar şase concurenţi în acest an, iar printre ei nu s-a mai regăsit câştigătorul ultimelor trei ediţii, harghiteanul Zsigmond Mihaly, a cărui mustaţă ajunsese la 74 de centimetri lungime.
Organizatorii ''olimpiadei'' au declarat că aceasta se doreşte a fi nu neapărat un concurs, cât un omagiu adus bărbaţilor care poartă mustaţă. ''Olimpiada mustăţilor'' a fost iniţiată în urmă cu patru ani de preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, el însuşi posesorul unei autentice mustăţi secuieşti.
De altfel, majoritatea concurenţilor din acest an au fost interesaţi să puncteze la aspectul artistic şi nu la lungime.

Buzoianul Traian Ionaşcu se mândreşte cu cea mai mare mustaţă din judeţ şi a doua pe ţară. Bărbatul nu şi-a mai tăiat mustaţa de mai bine de trei decenii şi este foarte mândru de ea. Pentru îngrijirea „podoabei” de sub nas, Traian Ionaşcu urmează un adevărat ritual în fiecare zi.
 „La 20 de ani, aveam o mustaţă de cavaler, iar cu o săptămână înainte să mă las la vatră mi-am dat-o jos. După aceea m-am hotărât să îmi las o altă mustaţă mare pentru că aşa îmi plăcea mie şi chiar în acea perioadă am fost la Bucureşti şi am văzut pe stradă un om care avea o mustaţă răsucită în sus şi mi-am zis că aşa o vreau şi eu”, povesteşte nea Buli.

Aşa că pe 6 octombrie 1979, Traian Ionaşcu şi-a lăsat mustaţa să crească, ignorând privirile celor din jur, precum şi mustrările venite din partea superiorilor, dat fiind că buzoianul a fost cadru militar. Tot în Armată a primit şi porecla „Bulibaşa” sau „nea Buli”. „În 1994 aveam mustaţa răsucită în sus şi colegii au început să îmi spună că sunt ţigan şi de aici mi-au dat porecla „Bulibaşa” că doar ei mai poartă aşa. Pe scurt îmi zic „nea Buli”, îşi aminteşte Traian Ionaşcu.

Ultima dată când Traian Ionaşcu şi-a mai tăiat câţiva centimetri din mustaţă a fost în anul 2003, atunci când aceasta măsura peste 100 de centimetri. „Acum vreo 7-8 ani o singură parte avea 53 de centimetri. Când stăteam jos şi mustaţă îmi ajungea până la pământ. Dar în 2004 m-am îmbolnăvit şi am decis să nu mai tai nimic din ea, niciun milimetru”, ne-a spus Traian Ionaşcu.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite