Un 13 septembrie ghinionist pentru o parte din elevii buzoieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un elev buzoian, din nouă, va avea parte şi anul acesta de şcoli insalubre, cu toalete neigienice sau clase amenajate în spaţii improprii. Potrivit inspectorilor şcolari, 11 la sută dintre elevii şi preşcolarii din judeţ vor învăţa de luni în unităţi neautorizate sanitar.

În judeţul Buzău sunt 681 de unităţi şcolare preuniversitare. Anul trecut, 173 dintre acestea au funcţionat fără autorizaţie de la DSP şi din fericire numărul lor s-a diminuat pe parcurs, potrivit unor calcule ale Prefecturii. „Avem 42 de unităţi, din care 16 preşcolare, neautorizate. Mai grav este că avem localităţi unde nicio şcoală nu are autorizaţie. Avem serioase probleme cu autorizarea din cauza lipsei alimentării cu apă”, a declarat Paul Beganu, prefectul Buzăului.

Sistarea de către Guvern a finanţării lucrărilor de renovare a şcolilor, începute în anii anteriori, a  condus la neîntrunirea condiţiilor minime de autorizare dar a avut efecte şi asupra comunităţilor locale. Primăria Beceni, de exemplu, s-a trezit, zilele trecute, cu conturile blocate din cauza unei datorii faţă de un constructor.  „E o hotărâre judecătorească prin care ne obligă să achităm pentru renovarea şcolii din Izvoru Dulce suma de 470.000 lei, contravaloarea lucrărilor nedecontate de stat. Nu putem să facem nicio plată”, a declarat Valerică Dogaru, primarul din Beceni.

Şi în alte comune, debutul de an şcolar este sumbru. Elevii din Valea Salciei vor învăţa tot în dispensarul din localitate, pentru că şcoala este în renovare de patru ani, iar finalizarea ar necesita 350.000 de lei. Şi la Merei, elevii vor începe anul şcolar tot în căminul cultural, acolo unde au fost mutate clasele în urmă cu trei ani.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite