Troiță ridicată la Florica în memoria unui buzoian, fost deținut politic în Uniunea Sovietică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Troița de la Florica a fost sfințită la sfârșitul lunii septembrie
Troița de la Florica a fost sfințită la sfârșitul lunii septembrie

În memoria unui buzoian, veteran de război și fost deținut politic, fiul și nepotul acestuia au ridicat o troiță în comuna Florica. Început în anul 2010, monumentul a fost gata în toamna acestui an.

Gică Vasile Zaharia este numele buzoianului în memoria căruia a fost ridicată troița de la Florica. „În 2010, m-am hotărât cu fiul meu Ionuț, și susținut moral de oameni de cultură, precum Ioana Nica Scredeanu, poetul Marius C. Nica, și mai multe fețe bisericești, să ridicăm acest monument atât în memoria tatăl meu, cât și a eroilor căzuți pe câmpul de luptă”, a ținut să precizeze  Ionel Gh. Zaharia.

La sfârșitul lunii trecute, monumentul a fost sfințit de un sobor de preoți. În aceeași zi, la monument a avut loc un moment artistic pe parcursul căruia au recitat poezii poeții Marius C. Nica, Ionel Ghe. Zaharia, Viorel Frâncu, Marin Ifrim, Stan Brebenel, Mihai Macovei și eleva Ioana Pavel.

Capturat de soldații sovietici, alături de mulți alți militari români, Gică Vasile Zaharia a fost condamnat la 5 ani de temniță grea. Prizonierul a fost obligat la muncă silnică, unde era înhămat precum animalele, arând grădinile șefilor lagărului unde fusese încarcerat.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite