Tradiţia serbărilor câmpeneşti bate criza! Primăriile rurale continuă să cheltuie din bugetele locale pentru spectacole folclorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neajunsurile financiare cu care se confruntă primăriile nu îi împiedică pe mai marii comunelor să organizeze şi anul acesta petreceri câmpeneşti cu vedete ale muzicii populare. Un număr de 14 primării buzoiene figurează în calendarul Centrului de Conservare a Tradiţiei Populare şi absolut toate se încăpăţânează să menţină tradiţia serbărilor câmpeneşti.

Oamenii din mediul rural au parte de puţine bucurii, iar petrecerea câmpenească organizată o dată pe an de unele primării este una dintre acestea. Asta spun primarii localităţilor în care se organizează astfel de evenimente, atunci când argumentează alocarea de fonduri din bugetele locale.

Primarul din Gălbinaşi spune că mai întâi a stat de vorbă cu oamenii din sat şi numai acordul aproape unanim al acestora l-a determinat să menţină tradiţia. “Poate că sunt destui localnici cu maşini, care vin în Buzău şi îşi iau porţia de distracţie, însă cei mai mulţi săteni vor în continuare această serbare. O să ne descurcăm cu un buget mai mic cu 5.000 de lei decât cel de anul trecut, adică 25.000 de lei, din care vrem să plătim o vedetă, două, cum ar fi Enceanu şi Steliana Sima”, ne-a declarat Mihail Pavel, primarul din Gălbinaşi. Serbarea de aici este programată pe 29 iunie.

Şi la Blăjani, unde pe 5 iunie este programată Sărbătoarea Vinului, bugetul pentru organizarea evenimentului s-a subţiat mult. “O să ţinem serbarea, dar cu mai puţini bani. O să investim 20.000 de lei, faţă de 30.000 de lei, cât am avut anul trecut. O să-i avem pe Petrică Mâţu Stoian, Brăduţa şi Ninel Stângaciu şi Nemuritorii. Ne descurcăm cu ce avem, pentru că nu am reuşit să aducem sponsori iar lumea chiar doreşte o nouă ediţie a serbării”, ne-a declarat Gheorghe Ispas, primarul din Blăjani.

Sunt însă şi primari, puţini la număr, care mizează pe sponsorizări. “Anul trecut nu am alocat deloc din bugetul local, ci numai de la sponsori. Mai avem două săptămâni şi am deja semnale că şi anul acesta va fi la fel. Cap de afiş o să fie cuplul Cornelia şi Lupu Rednic”, ne-a spus primarul Gheorghe Băcneanu, din Gura Teghii, unde pe 29 mai este programată ediţia cu numărul 42 a serbării “Pe urme de baladă”.

Conducerea Centrului de Conservare a Tradiţiei Populare spune că nicio primărie dintre cele cu care are contract de parteneriat nu a renunţat la organizarea serbărilor. “Angajaţii noştri, de la instrumentişti până la solişti sau dansatori, pot umple patru, cinci ore de program. Pe noi nu ne plătesc, conform parteneriatului, iar din puţinii bani alocaţi din bugetele locale se plătesc doar numele mari, o vedetă sau două”, a declarat Raul Gâlmeanu, directorul Centrului de Conservare a Tradiţiei Populare Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite