Buzău: Termele Romane scoase la lumină de arheologi vor intra în circuitul turistic naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o perioadă de suspans, când şantierul le era ameninţat cu închiderea, din cauza lucrărilor la şosea, arheologii buzoieni au acum motive de bucurie: “O să acoperim cu nisip pentru a proteja termele pe durata iernii iar din primăvară trebuie făcut un proiect de includere a obiectivului în circuitul turistic naţional. Trebuie asigurate căi de acces din lemn, pentru turişti, panouri cu descrierea obiectivului şi chiar mijloace


La cererea istoricilor, Consiliul Judeţean Buzău a dispus regândirea proiectului de modernizare a drumului vinului, astfel încât şoseaua să ocolească sit-ul sau să fie suspendată la peste un metru înălţime.
Primele semne cum că pământul ascunde în acea zonă un obiectiv arheologic au apărut în anii ‘70, tot în urma unor lucrări la drumul judeţean.

Ocazia de a scoate ruinele la lumină s-a ivit abia în luna august, o dată cu demararea unui amplu proiect de modernizare, cu bani europeni, a şoselei şi includerea ei în “Drumul Vinului”. “Termele erau folosite la acea dată de ostaşii romani care erau campaţi. Trupele care foloseau acest edificiu presupunem că ar fi cele care făceau parte din Legiunea a 11-a Claudia, legiune care avea baza la Durustorum. Acest sistem de fortificaţii trebuia să apere noua capitală a imperiului pe care Constantin a inaugurat-o în mai 330, oraşul Constantinopol”, ne-a spus arheologul Gabriel Stăicuţ.

Istoria din adâncuri reintră în drepturi

“Ştim exact că prin tratatul din 332, Constantin a impus gotilor să îi respecte pe creştinii de la nord de Dunăre, deci a sprijint răspândirea creştinismului de atunci şi a făcut ca viaţa organizată din imperiul roman să pulseze foarte intens şi la nord de Dunăre”, a explicat arheologul Gabriel Stăicuţ.

VOX: “Şantierul va fi acoperit cu o cupolă translucidă, care va fi în premieră în ţara noastră”, istoricul Marius Constantinescu.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite