Tensiune printre instructorii auto. Independenţii sunt obligaţi să facă încasări numai prin intermediul şcolilor de şoferi.

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Buzău sunt autorizaţi 55 de instructori
În Buzău sunt autorizaţi 55 de instructori

Peste 40 de instructori auto care lucrau pe cont propriu sunt revoltaţi că nu mai au voie să încaseze bani direct de la cursanţi şi acuză autorităţile că îi supun la dublă impozitare.

Somaţia trimisă de Autoritatea Rutieră Română (ARR) a fost argumentul care i-a grăbit pe instructorii particulari să se înscrie în Asociaţia Naţională a Instructorilor Auto (ANIA). „Problema principală este că instructorii auto autorizaţi nu mai sunt lăsaţi să încaseze valoarea prestării serviciilor de pregătire practică direct de la cursanţi iar banii trebuie să îi încaseze o Şcoală. Apare astfel o impozitare dublă pentru că ei, ca persoane fizice, plătesc taxe şi impozite la ANAF iar din suma respectivă care le mai rămâne mai lasă două, trei milioane vechi în casieria şcolii”, declară Constantin Mărciulescu, şeful ANIA.

Conform prevederilor legii invocate de ARR, pentru a putea să îşi continue activitatea, instructorilor nu le rămâne decât să încheie un contract de prestări servicii cu o şcoală, în baza cărora să li se deconteze orele de practică. „După ce că eu îi duc client şcolii, aceasta încasează de la elev o anumită sumă, din care mie îmi revine doar o parte. Reţine şi o altă sumă, în contul dărilor la stat. Eu, după ce încasez banii pentru orele practice, plătesc încă o dată la stat, impozit pe venit. Păi unde o să se ducă banii aceştia dacă sunt impozitaţi de două ori?”, se plânge Nicolai Morteci, reprezentantul în Buzău al Asociaţiei Instructorilor.

Instructorii cred că măsura este luată numai pentru a favoriza şcolile de şoferi. „Şcolile sunt plătitoare de TVA, instructorii, persoane fizice autorizate, nu sunt plătitoare de TVA. Deci, dacă dacă şcoala încasează suma respectivă, instructorii devin automat plătitori de TVA. Aici este vorba despre o aşa zisă inginerie financiară. Ştim că TVA-ul este deductibil şi recuperabil, deci dacă îl investeşte în fiecare lună, plătind de exemplu un leasing la maşină, şcoala poate practic să îşi înnoiască mereu parcul cu leasingul ăla, din banii noştri”, spune Mărciulescu.

ARR Buzău susţine însă că acest ordin vine să combată evaziunea fiscală. „Nu se ştia câţi bani încasau aceşti instructori şi puteau declara la fisc cât doreau dânşii. Le-au fost trimise notificări pentru intrarea în legalitate şi cine nu încheie contracte cu una din cele 25 de şcoli vor suporta consecinţele legii. Pot fi depistaţi uşor, pentru că orice elev este raportat la ARR, într-un tabel, pentru a intra apoi în baza de date a biroului de permise”, a declarat Vasile Olariu, directorul ARR Buzău. Instructorii care nu respectă legea riscă amenzi cuprinse între 4.000 şi 6.000 de lei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite