Taxă pe apa de ploaie după două luni de secetă cruntă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa meteorică
Apa meteorică

Buzoienii sunt nevoiţi să scoată în continuare bani din buzunar pentru o taxă de tratare a apei meterorice provenite de la ploaie, un bir inventat în urmă cu câţiva ani de autorităţi.Deşi pare absurd ca o astfel de taxă să fie percepută şi în condiţii de secetă cruntă, angrenajul calculului funcţionează chiar şi pentru o apă pe care buzoieni n-au văzut-o la propriu în ultimele două luni.

Chiar dacă raportat la o lună cu precipitaţii bogate ca în iulie, costurile pe ultima lună au scăzut la un sfert la Buzău, Compania de Apă facturează în continuare sume frumuşele. „Aceste sume pe care le facturăm nu le stabilim de capul nostru. Organismul abilitat să spună cât a plouat este Administraţia Naţională de Meteorologie. Apa meteorică se calculează în conformitate cu legea după datele comunicate de această instituţie” a declarat Timotei Oprea purtător de cuvânt al Companiei de Apă din Buzău.

Necesară sau nu, această taxă a devenit împovărătoare mai ales pentru locatarii de la bloc care plătesc în cazul apartamentelor din blocurile turn aproape trei lei de familie, iar în cazul blocurilor cu patru etaje aproape patru lei de apartament.

Reprezentanţii Uniunii Asociaţiilor de proprietari din Buzău, organizaţie la care sunt afiliate 39 de asociaţii cu peste 12 mii de proprietari de apartamente, cred că din cauza acestei politici a taxelor exagerate, oamenii ajung în suferinţă. „Sunt oraşe care nu au băgat această taxă şi nu ştiu cum la noi se îngrămădesc toate ca să plătească populaţia. La cei de la case situaţia este dramatică pentru că plătesc la suprafaţă. E o taxă absurdă pentru că o parte din apă ajunge în pământ şi nu în canalizare. Poate senzibilizăm organele locale şi se renunţă la acest bir” a declarat Gheorghe Tănăsescu, preşedintele UAP din Buzău.

Pentru luna iunie Compania de Apă a calculat un coeficent de  0,114 iar pentru luna iulie şi ea bogată în precipitaţii , indicele a atins 0,106 unităţi.

În condiţiile în care în luna august nu a plouat de loc, compania a calculat un indice de 0,0246 unităţi, aproape un sfert din cât plăteau buzoienii pentru o lună bogată în precipitaţii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite