Tămâioasa de Pietroasele, distrusă de grindină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş  Matei ne arată un ciorchine distrus de grindină
Dragoş Matei ne arată un ciorchine distrus de grindină

Cramele şi vinotecile din ţară vor avea mai puţin vin din soiurile aromate produse în judeţul Buzău. Grindina care s-a abătut pe 24 august peste dealul Istriţa a produs prăpăd în viţa-de-vie a staţiunii viticole Pietroasele.

„Tâmâioasa românească” de Pietroasele, cel mai parfumat vin produs din viile româneşti, va fi anul acesta extrem de puţin şi slab calitativ.

„Eram foarte optimişti înainte de această grindină şi speram să avem un an excelent. Totul s-a năruit pentru că piatra a afectat 118 hectare de viţă-de-vie nobilă, în proporţie chiar şi de 80 la sută pe alocuri. Acum, trebuie să recoltăm repede, pentru că umezeala ar putea produce putregai în boabele care încă mai sunt sănătoase. Estimam producţie de 8 tone la hectar dar ne vom alege doar cu vreo 3 tone la hectar”, spune Ion Damian, directorul Staţiunii vitcole Pietroasele.

Culturile au fot asigurate, la o valoare satisfăcătoare, astfel încât se poate recupera o parte din investiţia în tratamentul viei de anul acesta. Banii din asigurări nu îi satisfac însă pe viticultori, deoarece paguba tot se va vedea în calitate. „Astfel de vinuri de tămâioasă, ale noastre, au fost medaliate la diverse concursuri de specialitate din ţară şi nu numai. Am avut ani buni, 2007, până în 2009. Anul trecut am avut producţie slabă, dar de calitate, însă anul acesta nu se mai pune problema să avem vinuri de excepţie”, spune Dragoş Marian Matei, de la staţiunea Pietroasele.

Tămâioasa de Pietroasele de anul acesta va fi doar un vin de masă, slab alcoolizat, la vinificarea căruia va fi necesar un aport de zaharuri, pentru a fi adus la un standard acceptat de piaţă. „O să facem un memoriu la Ministerul Agriculturii, pentru a ne aproba să folosim zaharuri, astfel încât să îi creştem calitatea”, spune directorul Ion Damian.

În astfel de situaţii de criză, spun specialiştii, pentru consumatorii împătimiţi ai acestui vin aromat, staţiunea va oferi Tămâioasa din producţii mai vechi, în cantităţi însă mai mici şi preţuri un pic mai piperate.

“Tămâioasa de Pietroasele” este catalogat de oenologi drept cel mai aromat sortiment din clasa tămâioasei româneşti. Poziţia geografică a versanţilor pe care sunt înfiinţate culturile de viţă-de-vie şi componenţa solului favorizează îndulcirea excesivă a strugurilor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite