Ştefan Daniel Lăzărescu: Omul care calcă pe urmele lui Goya

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Saniel Lăzărescu pregăteşte o lucrare pentru expoziţie
Ştefan Saniel Lăzărescu pregăteşte o lucrare pentru expoziţie

A păşit pe drumul dificil şi plin de neprevăzut al artelor frumoase înarmat doar cu talent şi o ambiţie ieşită din comun. Este povestea artistului Ştefan Daniel Lăzărescu, omul care şi-a descoperit adevărata vocaţie la frageda vârstă a copilăriei.

Remarcat la orele de desen

Talentul la desen şi modelaje al lui Daniel a fost remarcat în şcoala generală de către profesorul de desen. Tot de atunci artistul buzoian spune că a pornit o luptă perpetuă pentru perfecţionare:

Profesorul Marcu de desen de la şcoala generală numărul 12 din Buzău a fost foarte încântat de lucrările mele. Mi-a sugerat ca pe viitor să mă pregătesc în continuare în acest domeniu ca să ajung un profesionist. În ceea ce priveşte tehnica modelajelor pot să spun că au îceput să-mi placă de când mergeam la mare şi contruiam tot felul de forme din nisip” povesteşte Daniel Lăzărescu.

Liceul de Marină i-a marcat destinul de artist         

Deşi viaţa a făcut ca paşii lui Ştefan Daniel Lăzărescu să nu se îndrepte către Liceul de Artă din municipiu, pasiunea pentru desen a rămas neschimbată.

Culmea este că eu am terminat Liceul de Marină Militară de la Constanţa. Cu toate acestea dragostea pentru desen şi culoare mi-am păstrat-o nealterată şi acolo. Desenam pe unde puteam, pe bancă pe catedră, pe tablă sau pe coperţile cărţilor. A urmat apoi introducerea mea într-un cerc de tineri care se pregăteau pentru arte plastice, fapt care m-a determinat să merg în continuare pe acest drum” mai spune Ştefan Daniel Lăzărescu.

Stagiu de 3 ani în ateliere de la Lahovari


După terminarea liceului Daniel a hotărât să urmeze sfatul unor prieteni artişti din Buzău şi să se specializeze în această meserie la un Institut din ţară.

Pentru că examenul de admintere nu era tocmai uşor Ştefan Daniel Lăzărescu a făcut un stagiu de pregătire în celebrele ateliere de la Lahovari.

Acolo am dat peste un om esenţial în devenirea mea ca artist. Este vorba de artistul Simona Tănăsescu, despre care se ştia că îţi putea garanta succesul la admiterea în Facultatea de Artă. Aşa am trecut cu brio peste examenul de admitere de la Universitatea de vest din Timişoara” mai spune Daniel.

Goya, Bosch şi Henry Moore i-au influenţat cariera

Fascinat de expresivitatea liniilor şi de căutările de a pune pe pânză traseul idee-schiţă-volum, Ştefan Daniel Lăzărescu spune că din acest acest motiv a căutat să înveţe din lucrările unor artişti celebri:

În sculptură spre exemplu lucrările mele au fost influenţate de Henry Moore şi Mircea Roman. La desen am căutat să întotdeauna expresivitatea liniei şi felul cum o conduc pe o suprafaţă. Din acest motiv am îndrăgit lucrările lui Goya, Mirro, Bosch sau Paul Klee. Lucrările mele nu se opresc la o realitate vizibilă imediată ci sparg şi distorsionează această ordine obişnuită a lumii” mărturiseşte Daniel.

Întrebări şi răspunsuri

Pentru ce eveniment artistic te pregăteşti acum?

Mă pregătesc împreună cu nişte prieteni artişti să particip la o expoziţie în Bucureşti într-un spaţiu deosebit de important „La cărtureşti”. Aici voi fi prezent cu lucrări din cea de-a doua expoziţie personală prezentată anul trecut şi la Buzău.. Voi expune câteva lucrări de sculptură executate în lemn. La facerea lor amestec regnuri diferite, uman şi animal, de fapt lighioane ca nişite prezenţe tulburătoare care sunt tratate în interiorul unui limbaj plasitc marcat de umor şi caricaturizare.”

Care a fost prima expoziţie la care ai participat cu lucrări?

"La sfărşitul anilor 90 am participat la o epoziţie de grup la Muzeul Banatului din Timişoara în timp ce eram anul întâi la facultate. Au urmat apoi expoziţii de grup la centrul cultural român de la Budapesta şi în galeriile importante de artă din Timişoara şi Arad. Apoi am fost un participant permanent cu lucrări în tabăra de sculptură de la Hunedoara şi la toate evenimentele sutdenţeşti

Ce-i place?

"Îmi place să călătoresc şi să petrec cu prietenii. Îmi place foarte mult muzica rock.. Îmi plac documentarele despre artă şi în general emisiunile culturale. Vreau să fiu la zi cu noutăţile din acest domeniu

Ce nu-i place?

"Nu-mi place faptul că  artiştii din Buzău lucrează destul de izolaţi. Nu-mi place că avem prea puţine legături între noi. Nu-mi place că nu există o critică pertinentă în acest oraş".

Profil

Născut la data de 6 octombrie 1969 la Buzău

Absolvent al Universităţii de Vest, Facultatea de Arte Plastice din Timişoara

Premii: Premiul pentru Cultură,Culte şi Patrimoniu 2008 Ion Andreescu Buzău

2001-2002:Bursă guvernamentală  „Prince Monyo Mihailescu Herescu” SUA, Florida Palm Beach

1998: Premiul 3 la festivalul de Sculptură din Hunedoara

 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite