Statul le este dator şi tot Statul îi execută. Firme cu tradiţie din Buzău sunt în pragul insolvenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coloşii economiei buzoiene sunt în pragul insolvenţei. Fiscul îi ameninţă cu procedura de faliment, deşi au ajuns aici tocmai pentru că Statul are datorii la ei.

După mai bine de un an de recesiune economică, listele cu datornicii buzoieni la buget se îngroaşă cu societăţi comerciale de tradiţie, care n-au mai putut face faţă cererii scăzute şi blocajului financiar.

Este şi cazul societăţii Concifor, un colos pe piaţa construcţiilor din judeţul Buzău, care a acumulat datorii de peste 1,8 milioane de lei.

Acţionarii companiei se plâng că sunt ameninţaţi de instituţii ale statului cu începerea procedurii de declarare a falimentului dacă nu achită datoriile în termen de trei luni, în condiţiile în care au de recuperat sume consistente tocmai de la cel care îi ameninţă, Statul român.

„Avem bani de recuperat din reabilitarea şcolilor, de la primării şi de la Ministerul Mediului, de peste 1,7 milioane de lei. Datoriile noastre sunt în jur de 1,8 milioane, dar cresc pe zi ce trece, pentru că statul ne pune penalităţi de 0,04 % pe zi şi de 15 % la trei luni. Acum avem de plătit penalităţi ce depăşesc un milion. Nenorocirea este că, dacă întrăm în faliment, rămân mulţi oameni pe drumuri, fără loc de muncă", a declarat acţionarul principal al societăţii, Costică Grigore.

Într-o situaţie similară se află şi Urbis-Serv, o societate comercială de interes local constituită în 1990 prin hotararea Consiliului Local Municipal Buzău care administrează întreţinerea străzilor din oraş şi a spaţiilor verzi.

Cu toate că Urbisul apare cu datorii record in evidenţa ANAF de peste 6, 7 milioane de lei, şefii societăţii susţin că nu există motive de îngrijorare.

„E doar o procedura tehnică, eu nu cred că suntem aproape de insolvenţă,. E vorba doar de relaţia stat - stat, care se confruntă cu blocaj financiar. Ne aflăm în această situaţie din cauză ca nu am încasat la timp banii de la Primărie, care la rândul ei nu a încasat anumite sume de bani tot din cauza blocajului financiar . Avem un grafic de eşalonare a datoriilor şi cred că o scoatem lă capăt", ne-a declarat Petre Emanoil Neagu, directorul Urbis Serv.

Reprezentanţii Fiscului spun că nu-i interesează motivele pentru care aceste societăţi au ajuns în această situaţie şi că singura soluţie pentru a scăpa de faliment este să-si achite datoriile.

„Societăţile cu datorii mari care n-au un program de reorganizare eficient vor intra cu siguranţă în faliment. Pe lângă aceste două societăţi se află şi alte firme cu datorii mari la buget care au tradiţie la Buzău, precum Foraj SA Berca, Romagribuz, Mataplast, Staţiunea de Dezvoltare Pomicolă sau Agora International", ne-a declarat Rodica Mocanu, director adjunct al Direcţiei Finanţelor Publice Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite