Stadionul de atletism, lăsat în paragină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stadionul de atletism Buzău
Stadionul de atletism Buzău

Şansa ca Buzăul să aibă o arenă modernă a pălit odată cu schimbarea viceprimarului care întocmise proiectul de modernizare. În urmă cu patru ani, municipalitatea anunţa pe toate căile finalizarea documentaţiei pentru demararea unui costisitor proiect de modernizare a bazei sportive de atletism.

În 2007, fostul viceprimar, Constantin Ionescu, s-a ocupat personal de întocmirea planului de lucru şi obţinerea autorizaţiilor de construire. Potrivit proiectului de fezabilitate, terenul de atletism urma să fie mobilat cu aparatură modernă de afişaj, pista de alergare avea să fie acoperită cu un covor sintetic, omologat de forurile internaţionale.

Tribuna trebuia să fie adusă la o capacitate de 1.500 de locuri, să fie prevăzută cu o copertină din policarbon, iar sub tribune să fie amenajate vestiare, cabinete medicale şi laborator pentru efectuarea testelor antidoping, săli de conferinţe şi spaţii pentru presă. Iluminatul nocturn ar fi trebuit să fie asigurat de pe patru stâlpi metalici, a câte 45 de metri înălţime. „Până la sfârşitul anului 2008 sperăm să avem una dintre cele mai moderne baze de atletism din ţară, care va putea găzdui competiţii atât interne cât şi internaţionale”, declara Constantin Ionescu, viceprimarul Buzăului de la acea vreme.

Măreaţa investiţie era estimată la peste cinci milioane de euro din fonduri structurale, pe care Primăria intenţiona să le acceseze.

Visul s-a spulberat

După alegerile locale din 2008, odată cu plecarea viceprimarului din Palatul Comunal, proiectul a fost uitat într-un sertar din Primărie, unde stă neclintit şi în aceste zile. Primarul spune că nici nu se va atinge careva de el, deoarece nu se întrevede un buget atât de consistent. “Nu am găsit până în momentul de faţă surse de finanţare din fonduri europene, pentru că nu există alocări cu această destinaţie. Aşteptăm fondurile structurale ale anului 2013, pentru că se pare că acolo vor exista programe pentru modernizări baze sportive şi sperăm să reuşim atunci să atragem bani. Eu am făcut o întâmpinare către preşedinta Federaţiei Române de Atletism, dar până în momentul de faţă nu s-a găsit nimeni”, ne-a declarat primarul Constantin Boşcodeală.

Acesta spune că deocamdată nu poate face altceva cu baza decât să tundă iarba din când în când şi să completeze pista cu zgură.

Antrenamente printre buruieni

Baza de atletism din Bariera Ploieşti a ajuns o ruină. Mobilierul a ruginit, tribunele metalice au dispărut demult, covoarele de cauciuc s-au făcut franjuri iar gropile cu nisip s-au golit. Sportivii buzoieni care se antrenează aici au ajuns să folosească vestiarele patinoarului particular, din vecinătate. Nu demult, o campioană a fost încuiată din greşeală şi uitată o jumătate de oră în vestiare, spre revolta antrenorilor săi. “În câţiva ani, patinoarul acesta o să dispară complet, iar şcoala noastră de atletism se va duce de râpă”, declara atunci  Radu Ştefan, antrenor de atletism.

Imaginea bazei smulge oftaturi şi din partea foştilor campioni buzoieni la atletism. “Pista de 400 de metri este funcţională însă nu mai este la standardele cerute. Pentru performanţă, de exemplu, trebuie înlocuită zgura cu fâşii de politan”, spune Medina Tudor Papuc, multiplă campionă naţională la atletism.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite