Spectacol natural: Zeci de bufniţe iernează în coniferele din centrul Buzăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciuful de câmpie vânează numai noaptea
Ciuful de câmpie vânează numai noaptea

Natura le oferă buzoienilor un spectacol deosebit. O colonie de bufniţe , mai précis ciufi de câmpie, specie de răpitoare nocturne, a ales să ierneze chiar în curtea Direcţiei Silvice. Trecătorii se opresc, fotografiază şi mai toţi îşi pun întrebarea: ce caută legendarele păsări ale nopţii în mijlocul unui oraş.

În urmă cu doi ani, locatarii mai multor blocuri din centrul municipiului Buzău au observant că patru ciufi de câmpie își găsiseră adăpost în câţiva pini din curtea Direcţiei Silvice. Numărul lor s-a mărit în această iarnă la peste 50 de exemplare, semn că peisajul citadin le-a priit înaripatelor aflate pe cale de dispariţie. Cei care trec prin zonă sunt surprinşi de ineditul spectacol şi fotografiază de zor legendarele păsări.

Oamenii care locuiesc în vecinătatea neobişnuitelor răpitoare nu se tem de superstiţii şi spun că au ajuns să îndrăgească păsările protejate de lege. „Ele sunt păsări de noapte deci doar noaptea zboară. E adevărat că sunt deosebite de celelalte păsări cu care suntem obișnuiți dar nu sunt fioroase. Au anvergura aripilor mare și le vedem când trec prin dreptul balcoanelor. Îţi dai seama că e ceva mai deosebit. Nu fac vreun zgomot deosebit și nu ne deranjează pentru că nu se așează cine știe pe unde”, spune Alexandru, un locatar din apropiere.

Specialiştii Direcţiei Silvice cred că aceste răpitoare întâlnite doar în zonele de câmpie, au găsit în mijlocul oraşului un loc unde se simt în siguranţă.

”La început știu că au fost vreo șase sau șapte păsări. Din câte îmi dau seama este vorba despre ciuful de câmp, o pasăre răpitoare de noapte, și colonia s-a înmulțit de la an la an. Probabil au găsit un loc foarte bun de iernare aici, între blocuri, fără vânt puternic în timpul iernii. Au ales aceșt pini din curtea Ocolului Silvic Buzău și este un lucru inedit care dă bine, ce să zic. Se hrănesc cu rozătoare, cu șoareci în primul rând, dar și cu broscuțe sau insecte”, declară Dragoş Ştefănescu, şeful Direcţiei Silvice Buzău.

Pe teritoriul României trăiesc 11 specii de bufniţe, printre care buha, ciuful de câmpie, ciuful de pădure, cucuveaua şi striga, răpitoare care se hrănesc în majoritate cu rozătoare, dar şi cu păsări mici.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite