Şosea nouă, ca scurtătură a Drumului Vinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile au în faza de licitaţie pentru desemnarea constructorului un drum care va lega staţiunea Monteoru de Tisău. Noul drum, care va fi amenajat în mare parte prin pădure va fi, de fapt, o scurtătură care va tăia din itinerariul turiştilor o buclă de vreo 15 kilometri din recent inauguratul Drum al Vinului.

Consiliul Judeţean (CJ) avea programat pentru 2010 debutul lucrărilor de modernizare a drumului care porneşte din staţiunea Monteoru, străpunge o zonă forestieră întinsă şi ajunge în comuna Tisău, unde face joncţiunea cu Drumul Vinului. Din cauza unor neînţelegeri între primii doi clasaţi după licitaţia de atribuire a lucrării, au apărut întârzieri pentru care CJ şi fost avertizat de Ministerul Dezvoltării Regionale, cofinanţatorul proiectului. Acesta a somat că retrage prima tranşă de bani, în valoare de 1,35 milioane de lei, acordată pentru începerea lucrărilor, dacă nu se urgentează soluţionarea contestaţiilor.

Firma care va câştiga lucrarea va avea mult de lucru, conform studiului de fezabilitate. Traseul are o lungime de 14,2 kilometri şi se suprapune cu două tronsoane de drum judeţean şi cu aproape zece kilometri de drum forestier. În studiu sunt şi câteva puncte slabe ale infrastructurii existente, de care proiectantul şi apoi constructorul trebuie să ţină cont pentru a aduce acest drum la standard decent. Este vorba de valuri şi tasări locale ale suprafeţei de rulare, cu drenaj pe alocuri insuficient. Acostamentele sunt degradate şi nu au lăţimea corespunzătoare, plus că lipsesc supralărgirile în curbe, parapeţii şi semnalizările.

În concluzie, va fi un drum nou, pe un traseu nou. Acesta va scurta itinerariul turiştilor înscrişi pe Drumul Vinului cu aproape 15 kilometri, fiind eliminată o buclă, prin Verneşti. “Turiştii care vor veni dinspre Pietroasele o să aleagă staţiunea Monteoru, apoi vor trece dealul direct pe acest drum şi vor ajunge la primăria Tisău, de unde pot continua spre Tabăra de Sculptură, mănăstirea Ciolanu sau Vulcanii Noroioşi. Mulţi turişti vor gândi că în zona Verneşti nu vor avea ce vedea”, spune Ion Fătu, primarul din Merei.

Reprezentanţii CJ spun că ruta iniţială a Drumului Vinului nu va avea de suferit după intrarea în exploatare a noului drum. “Sunt obiective de interes şi pe tronsonul din Verneşti, cum este sit-ul dacic de la Cârlomăneşti sau mănăstirea Barbu, deja trecute într-un ghid al acestui drum”, spune Luminiţa Băcanu, manager în cadrul CJ.

Valoarea proiectului este de peste 37 de milioane de lei, sumă din care ministerul va suporta aproximativ 20 de milioane de lei.

CIFRA 14,2

Kilometri este lungimea noului drum care va evita ocolul prin Verneşti

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite