Sorin Iordăchescu este cel mai bun şahist din Poliţia Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Buzoianul câştigă de 14 ani toate concursurile de şah organizate în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului. Este legitimat la un club din municipiu şi se pregăteşte intens să-i detroneze pe maeştrii care deţin supremaţia la nivelul Ministerului de Interne.

Sorin Iordăchescu şi-a decis traseul în viaţă în 1991, în vacanţa de vară de la finalul gimnaziului. „S-a înfiinţat liceul de poliţie Neagoe Basarab în acel an şi era o provocare pentru mulţi adolescenţi din generaţia mea. Am dat la liceu, am intrat cu o medie bună şi de aici pot spune că mi-a fost scris destinul”, spune Sorin.

A ajuns la Şcoala de Subofiţeri de Poliţie din Slatina iar după absolvirea ei, cu o medie foarte bună, a fost repartizat la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Buzău. Ulterior, Sorin a urmat cursurile Falcultăţii de Drept, pe care a terminat-o în 2007, fiind acum agent cu studii superioare, în aşteptarea unei funcţii care să-i permită creşterea în grad de ofiţer.

Primul contact cu meseria de poliţist a fost în 1996. „Am început ca ajutor al şefului de post la Cătina, apoi la Ţinteşti după care am devenit şef de post în comuna Brădeanu. Fiind o comună de câmpie, aici am avut de-a face cu infracţiuni specifice, adică furturi de cereale, găini din curţile oamenilor şi în general mici infracţiuni”, spune agentul şef adjunct, Sorin Iordăchescu. 

Editor de revistă sătească

Şederea la Brădeanu i-a oferit lui Sorin ocazia de a experimenta ceva nou în viaţa sa. „Postul nostru de poliţie a editat o revistă de prevenire şi informare a cetăţenilor, Lege şi ordine, care se tipărea în 300 de exemplare. Eu scriam materialele iar de tehnoredactare se ocupa soţia mea. Doar trei numere am reuşit să publicăm, pentru că a venit transferul pe un alt post din poliţie”, spune Sorin.

În prezent, acesta este operator în dispeceratul 112 din cadrul centrului operaţional IPJ. El coordonează  toată activitatea din teren a echipajelor.

Cel mai bun şahist

Sorin este cel mai bun şahist din Inspectorat, supremaţia sa fiind instaurată în 1996, o dată cu sosirea din băncile şcolii. A câştigat aproape toate concursurile anuale, organizate de Ziua Poliţiei. „Singura înfrângere a fost în 2009, de ziua Poliţiei. Atunci m-a bătut în finală un coleg, Constantin Cucu. A fost un accident”, ne spune, amuzat, Sorin Iordăchescu.

A început să joace şah la vârsta de cinci ani, primul partener fiind tatăl său. A ajuns apoi la clubul sportiv Voinţa, unde a fost pregătit de maestrul Vasile Dragomanu. A renunţat la sportul de performanţă din cauza şcolii şi a slujbei însă acum s-a legitimat din nou la acelaşi club, sub îndrumarea celui care i-a fost profesor şi acum 27 de ani. „Mă pregătesc intens să îi înving pe cei mai buni şahişti din Ministerul de Interne, care sunt maeştri ai sportului”, spune Sorin.

Întrebări şi răspunsuri:

Care este secretul performanţei în şah? „În primul rând trebuie foarte mult antrenament şi să ai multe partide în picioare, cum spun sportivii. Strategia jocului de şah este în continuă evoluţie şi trebuie să o ţii din scurt. Acum, calculatorul ajută foarte mult şi sunt softuri care îţi oferă scheme, cu explicaţii foarte clare”.

Practicarea şahului te-a ajutat în meseria de poliţist? „Şahistul de performanţă ar multe calităţi. Are răbdare, este meticulos, ordonat, calităţi pe care le dezvoltă în timp. Sigur că acestea îmi sunt de ajutor. Eşti mai ordonat, iei decizii într-un timp minim şi îţi dezvoltă memoria vizuală”.

Ce îi place? „Şahul îmi ocupă cam tot timpul însă atunci când găsesc prilejul îmi place să citesc, să ascult muzică şi să fac sport. Îmi plac, de fapt, toate activităţile sportive, care implică mişcare şi exerciţiu al minţii. La modul general, pot spune că îmi place frumosul şi tot ce denotă din el”.

Ce nu îi place? „Ca toată lumea, urăsc mediocritatea, minciuna, snobismul şi ipocrizia. Evit să am de-a face cu tupeişti, cu oameni care au însuşirile pe care le-am spus că le urăsc”. 


PROFIL
Născut pe data de 29 decembrie 1976, în municipiul Buzău
Profesia – poliţist, operator dispecerat 112
Familie – căsătorit, fără copii


Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite