Şomerii buzoieni sunt chinuiţi de depresii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi angajaţi rămaşi fără un loc de muncă ajung să-şi înece amarul în alcool, să ia antidepresive sau chiar să îşi pună capăt zilelor. În ultimul timp, pe lângă cozile de la AJOFM, s-au îngroşat şi rândurile de la uşile medicilor psihiatri.

Faptul că în ultimii doi ani, numărul depresivilor internaţi la spitalul de neuropsihiatrie şi măsuri de siguranţă de la Săpoca a crescut foarte mult ne trimite automat către concluzia că, în această perioadă, factorii de stress au fost fie mai intenşi, fie mai numeroşi.

Psihiatrii buzoieni spun că mulţi dintre pacienţii lor provin din rândul şomerilor, al celor cu mulţi copii, în general din rândul victimelor crizei economice.

Am observat o creştere semnificativă a persoanelor care se prezintă la cabinet. Majoritatea persoanelor au fost luate prin surprindere, nu se aşteptau să fie concediate şi aşa au ajuns la depresie. Acestea sunt în zone de vârstă cuprinse între 45 şi 55 de ani, din cauza situaţiilor sociale proaste dar şi pentru că judeţul Buzău care are o rată înaltă de şomaj, oamenii nu-şi găsesc de muncă. Acesta este primul pas spre o afecţiune psihică. În urma concedierii, oamenii se simt deznădăjduiţi, nu mai găsesc o cale de ieşire şi nu acceptă schimbări, iar din această cauză ei clachează, au o labilitatea psihică. .", a explicat medicul psihiatru Maria Cristache.

Restructurările nu îi afectează doar pe cei concediaţi, ci şi pe cei care rămân în continuare în companie pentru că aceştia pot suferi de autoînvinuire şi de scăderea încrederii în angajator, ambele pe fondul creşterii ritmului de muncă. „În ultimii doi ani am avut foarte multe cazuri de depresii, ca tulburare afectivă depresivă, decompensări depresive.  Ca recuperare medicală, au şanse de reintegrare, dar ajung iar în mediu social, în mediul de familie, fără posibilităţi materiale şi degeaba fac tratament ambulatoriu, pentru că decompensarea este destul de rapidă. Simptomele sunt tendinţa la izolare, tulburări de memorie, insomnia la adormire. Astea sunt cazuri mai puţin grave. Sunt însă unii care vin prin transfer de la Urgenţe în urma unor tentative suicidale, prin ingestii medicamentoase sau secţionarea venelor”, ne-a precizat medicul psihiatru Alina Popescu.

Din nefericire oferta pe piaţa muncii este deocamdată limitată pentru cei peste 17 mii de buzoieni care înceracă să-şi găsească un job în domenii precum construcţiile, industria, transporturile, învăţământul sau sănătatea.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite