Buzău: Soluţie nemţească la apa murdară de la robinet, abordare tipic românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buzău: Soluţie nemţească la apa murdară de la robinet, abordare tipic românească
Buzău: Soluţie nemţească la apa murdară de la robinet, abordare tipic românească

Autorităţile sanitare nu s-au convins încă de faptul că sistemul importat din Germania de Compania de Apă nu este periculos pentru populaţie

Echipamente şi soluţii care ar trebui să rezolve problema mizeriei din apa potabilă zac de mai bine de două luni în depozite din cauza birocraţiei. Au fost importate din Germania, dar pentru că avizele ce le însoţesc sunt scrise în nemţeşte nu pot fi puse în funcţiune.  Autorităţile sanitare dau dovadă de prudenţă şi vor să vadă scris negru pe alb, în limba română că substanţa nu este periculoasă .


Beneficiari ar trebui să fie locuitorii din cartierul Micro III şi din zonele învecinate unde calitatea apei de băut este sub orice critică. Specialiştii Companiei de Apă au convingerea că neajunsurile vor fi înlăturate cu ajutorul unui sistem german de izolare pe interior a ţevilor învechite. Injecatarea în reţea a unor substanţe ar urma să formeze o peliculă care să împiedice coroziunile şi impurităţile să ajungă în apa furnizată consumatorilor. 

La nemţi a dat rezultate

Folosită de nemţi de vreo 20 de ani, soluţia ar putea da randament şi la noi, însă, prudenţi, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică vor să vadă toate avizele echipamentului. Ele există însă nimeni nu le poate studia pentru că sunt scrise în limba germană. „Am depus o parte din documente. Celelalte sunt la tradus şi le vom depune probail săptămâna viitoare. Nu înţeleg de ce ni se cer toate aceste avize în condiţiile în care legea s-a modificat şi spune că pentru echipamentele importate din Uniunea Europeană nu mai este nevoie de astfel de acte.” A declarat Dumitru Cristea, directorul operaţional al Companiei de Apă. 

Vor să vadă că avizele există

Direcţia de Sănătate Publică are un alt punct de vedere: „S-au depus mai multe documente, dar nu şi cele solicitate de D.S.P. Nu există standard  de calitate, certifiat de calitate la nivel U.E.Trebuie să ne asigurăm că odată cu introducerea soluţiei în apa potabilă nu există nici un risc pentru populaţie” A declarat dr. Venera Acsinte purtător de cuvânt al D.S.P.
Cartierul Micro III, precum şi câteva blocuri situate pe străzi din apropiere, dar şi o parte din cartierul Broşteni alimentate de sursa „Est”  se confruntă de mulţi ani cu problema apei potabile care ajunge la robinet plină de impurităţi şi uneori chiar cu noroi. Sesizările oamenilor nu contensc, dar după oficialii susţin că nu pot face nimic întrucât reţeaua este veche şi ţevile ruginite.

Buzău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite