Silviu Roșioru, buzoianul bătut cu bestialitate de mascați în anul 2000, a cîștigat la CEDO procesul intentat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 12 ani după ce a fost bătut cu bestialitate de mascații de la FIR, într-un bar din localitatea Merei, Silviu Roșioru, cunoscut și sub numele de Pele, și-a câștigat dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Incidentul a avut loc în localul “America 2000”, în noaptea de 25 spre 26 ianuarie, acolo unde Roșioru venise către o prietenă și se îndrepta spre separeurile de la etaj. În același timp, dintr-un separeu alăturat se retrageau polițiștii de la FIR. Roșioru și-a permis să întrebe în glumă: "ce caută teroriștii ăștia aici?".

A fost motivul pentru care oamenii legii s-au năpustit supra sa cu picioarele și bastoanele, după ce mai întâi i-au pus mâinile în cătușe. Silviu Roșioru a încercat să scape  fugind afară, unde s-a urcat în taxiul care tocmai ce îl adusese la local, însă polițitii l-au tras afara cu forța, l-au băgat în dubă, unde l-au bătut aproape o oră.

La secția de Poliție i s-a întocmit process verbal în baza Legii 61/1991 sub motivația că ar fi proferat injurii la adresa personalului și că ar fi refuzat să dea relații pentru stabilirea identității. Ulterior, Silviu Roșioru a contestat în instanță amenzile acordate, susținând că semnătura de pe procesul verbal nu îi aparține.

În procedura înaintată CEDO, poziția Guvernului este de-a dreptul halucinantă, motivând în apărare că leziunile de pe corpul lui Roșioru, care evidențiau clar că omul fusese supus torturii, sunt firești acțiunii de imobilizare. Cum era de așteptat, CEDO a respins apărarea statului roman și a subliniat că Silviu Roșioru a fost supus unui tratament degradant și inuman de către polițiști.

“Cel mai important lucru pentru mine este că am câștigat acest process, așa încât cei care au dat soluții incorecte în acest caz să poată fi trași la răspundere. În ceea ce privește despăgubirile materiale, aș putea să înaintez o acțiune separată dar, deocamdată, lucrul acesta nu este primordial pentru mine”, a declarat Silviu Roșioru.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite