Buzău: Oana Şerban, o elevă îndrăgostită de poezie, carea la doar 18 ani are publicate două volume de poezii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o primă vedere, despre Oana Şerban s-ar putea spune că este o elevă silitoare care învaţă la Colegiul B.P. Hasdeu din Buzău. Însă, după un dialog purtat cu tânăra, îţi dai seama că ea nu se încadrează în tiparul obişnuit al unui elev de liceu. „Am fost crescută mai mult de bunica mea, iar ea a fost un factor principal în formarea mea profesională şi psihologică. Tot ea a fost cea care mi-a trezit pasiunea pentru lite

De atunci, a început să citească tot ce îi pica în mână şi aşa a renunţat la preocupările obişnuite pentru un copil de vârsta sa. „Dacă aş fi avut vreo frustrare, poate că ar fi faptul că nu am avut o interacţiune socială intensă, dar acum îmi dau seama că e mai bine pentru că societatea suferă deja de o maladie: nonvalorile”, ne-a mărturisit Oana.

În timpul anilor de gimnaziu credea că îi plac materiile reale, însă nota maximă de la examenul de capacitate obţinută la proba de limba română i-a demonstrat că înclinaţiile ei se îndreaptă către ştiinţele umaniste. Apoi a fost admisă la unul dintre liceele cu prestigiu din oraş, Colegiul B.P. Hasdeu, unde a ales ca profil filologia.

A păşit cu emoţie în curtea liceului, însă în scurt timp i s-a oferit ocazia să se afirme şi a devenit membră în Consiliul Elevilor, apoi a ajuns orgnizatorul mai multor programe artistice, cum ar fi Ziua Colegiului. În clasa a X-a publică primul volum de poezii intitulat „Camelii fără puls”.

„La început am avut o reticenţă în ceea ce priveşte publicare unei cărţi pentru că am crezut că este un gest care destăinuie din mine prea mult. La liceu am descoperit că trebuie să spui ce gândeşti, dar într-un mod original”, spune Oana Şerban. De-a lungul anilor de liceu a fost întodeauna o parte a proiectelor derulate de către elevii Hasdeului, de teatru, de film sau de fotografie.

În clasa a XI-a îşi publică al doilea volum de poezii cu incursiuni filozofice, numit „Silogismele Agape-ului”. Până la vârsta majoratului a obţinut numeroase premii: premiul I pentru poezie la Concursul de Creaţie Literară „I.L. Caragiale” în 2008, premiul special la Olimpiada de Limba Română. ”Deja pregătesc a treia carte, care va fi tot de versuri”, spune Oana Şerban.

Printre şcoală şi poezii, tânără are timp şi de câteva articole în publicaţiile locale din Buzău. Una dintre marile sale dorinţe ar fi să se întoarcă la Hasdeu, dar nu ca elev, ci ca dascăl.

Întrebări şi răspunsuri

Mai ai timp liber?

Sincer, nu prea mai am timp liber, iar timpul meu liber e şi al celorlalţi. Recunosc că am foarte puţin şi acest lucru ameninţă comunicare cu cei dragi, tocmai de aceea, atunci când sunt liberă, stau cu familia mea.

Te-ai gândit să dai examen la o facultate din străinătate?

Nu exclud această posibilitate, dar nu ştiu în ce măsură poate fi aplicată. Există multe locuri în lume în care educaţia se face la niveluri mai scăzute decât la noi. Decizia ţine de ceea ce vreau eu şi de ceea ce oferă o universitate. Din câte ştiu, doar la Cambridge ar fi profilul pe care îl vreau eu, dar am senzaţia că şi acolo s-au mai pierdut valorile.

Ce îi place?
Îmi place foarte mult să gătesc şi îmi plac toate activităţile care te scot din stres şi te fac să uiţi de ceea ce faci zilnic. Îmi mai plac foarte mult călătoriile şi ador muntele pentru că te relaxează. Cel mai mult însă îmi place să stau cu familia mea pentru că sunt o familistă convinsă şi este singurul mediu stabil în care poţi evolua.

Ce nu îi place?
La mine nu îmi place că am tendinţa de nu renunţa atunci când trebuie şi de a face ceva cu încăpăţânare. În plus, manifest îngăduinţă în exces, ceea ce pentru un viitor dascăl ar putea fi interpretat greşit.  Nu îmi mai place faptul că se promovează nonvalorile, iar acum a fi public nu mai este un gest de bun simţ, ci un act de afirmare nefondat.

Profil
Născută: 28 decembrie 1991, Buzău
Ocupaţie: elevă în clasa a XII- a la Colegiul B.P. Hasdeu din Buzău
Familie: singurul copil la părinţi

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite