Sera verticală buzoiană funcţionează la capacitate maximă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sera pe verticală este o invenţie buzoiană
Sera pe verticală este o invenţie buzoiană

Creaţia inginerilor buzoieni din cadrul Staţiunii de Cercetări Legumicole din municipiu, sera dezvoltată pe verticală, funcţionează în prezent la capacitate maximă. Cu o suprafaţăa utilă de la baza de 12 metri pătraţi şi 10 cupe rotitoare, invenţia cercetătorilor buzoieni reprezintă echivalentul unei sere de 300 de metri pătraţi.

Tehnologia a fost prezentata încă din anul 2007 ca alternativă pentru agricultorii care nu dispun de suprafeţe foarte mari pentru plantarea de răsaduri.Doctorul în horticultură Costel Vânătoru, inginer în cadrul Staţiunii de Cercetare din Buzău spune că în ultimii ani datorită acestei invenţii, societatea din Buzău a reuşit să facă economie de energie, iar preţul de cost al răsadurilor a scăzut.

„ Calitatea răsadurilor nu scade cu nimic prin utilizarea acestei metode, dimpotrivă plantele apar cu câteva zile mai devreme.Costurile de întreţinere sunt foarte mici iar curentul consumat nu depăşeşte valoarea unui bec de 60 de wati. Toate plantele sunt expuse uniform la lumină şi căldură prin intermediul unui angrenaj cu lanţ care roteşte încet cupele dispuse pe verticală„ , a precizat inginerul buzoian.

Anul acesta Staţiunea de Cercetări Legumicole din Buzău a produs în sera verticală, răsaduri de tomate,ardei, vinete,varză şi salată.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite