Seceta are și efecte benefice: vinul va fi cel mai aromat din ultimii ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce porumbul şi floarea soarelui se usucă, viticultorii se pregătesc pentru un an foarte bun. Lipsa precipitaţiilor şi canicula au făcut ca în boabele de struguri să se strângă mai multe zaharuri, ceea ce, pentru specialist, înseamnă o producţie mai mică, dar de foarte bună calitate.

După o iarnă grea și o vară cu secetă prelungită, grindină şi multe grade în termometre, cercetătorii care acum sunt în plină acţiune, recoltând săptămânal probe, pe parcele şi soiuri, au motive de satisfacție.

Aceștia spun că lucrările făcute în primăvară prin tăieri de compensare şi ulterior ploile din aprilie şi mai au ajutat via să treacă peste disconfortul cauzat de viscol şi ger. Culturile s-au dezvoltat normal până la începutul lunii iunie când s-a instalat seceta. O parte însemnată din struguri s-a uscat în vreme ce alţii, care au rezistat, au adunat dulceaţă multă.

Este un an bun, mai spun specialiştii, în special pentru Tămâioasa Românească un soi de vin dulce care a adus în 1986 medalia de aur pentru ţara noastră. Datorită expunerii, podgoriile din Pietroasele primesc soare cât e ziua de lungă iar solul calcaros le ajută să supravieţuiască perioadelor fără precipitaţii. Culesul va începe, după cum arată examenele de laborator, undeva în prima decadă a lunii septembrie.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite