Scumpirea gigacaloriei face cozi la debranşări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de buzoieni s-au grăbit să renunţe la sistemul centralizat de încălzire. Vestea sistării de către stat a subvenţiei la plata gigacaloriei a adus în pragul isteriei tot mai mulţi buzoieni din blocurile branşate la sistemul public centralizat de încălzire.

Oamenii îşi doresc acum un singur lucru, să renunţe la agentul termic furnizat de Regia Autonomă Municipală (RAM). Unii vor să îşi monteze rapid o centrală de apartament sau un convector, alţii spun că pur şi simplu vor sta doar într-un calorifer, sau se vor îngrămădi pe timpul iernii într-o singură cameră.


Eliminarea subvenţiilor pentru termoficare va scumpi gigacaloria cu 73%

Reprezentanţii societăţii de distribuţie a agentului termic sunt îngrijoraţi de numărul mare de cereri de debranşare, ajungânduse la 20 de dosare pe zi în ultimele două săptămâni, pe când anul trecut pe vremea asta abia dacă aveau un caz pe zi.


Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari sunt aproape convinşi că la iarnă se va dubla costul întreţinerii. "Iarna trecută preţul de producţie a fost de 443 de lei pe gigacalorie iar populaţia plătea doar 185 de lei. Dacă dispar subvenţiile, există riscul ca populaţia să plătească preţul întreg. Este normal ca locatarii să-şi ia măsuri, pentru că sistarea subvenţiei şi creşterea TVA vor complica foarte mult lucrurile", ne-a declarat Ion Barbu, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari (UAP) din Buzău.


Familia Grama, care locuieşte în blocul 41 din cartierul Micro 14, are un venit lunar de numai 700 de lei şi s-a hotărât să-şi depună dosarul, chiar dacă blocul a fost contorizat în urmă cu câţiva ani.

"Nu cred că ne vom putea descurca la iarnă cu cheltuielile la încălzire. Iarna trecută am ţinut mai mult închis caloriferul şi tot am plătit 300 de lei pe lună numai la căldură. Vreau să ne debranşăm în această vară şi să ne montăm un convector pentru că suntem speriaţi de preţul gigacaloriei", ne-a declarat Cătălin Grama.


Termenul limită anunţat de oficialităţi pentru depunerea dosarelor este 15 august


RAM spune invers, că se ieftineşte. Şeful RAM Buzău, Milucă Neamţu, crede că zvonurile creşterilor de preţ sunt exagerate.


„Avem un val de cereri de debranşare pentru că buzoienii nu înţeleg că încă din acest an preţul gigacaloriei va scădea în municipiu. Producem energie termică ieftină în sistem de cogenerare, iar luna viitoare vom afla exact de la Agenţială Naţională de Reglementare a Energiei ce bonus vom primi şi cu cât va scădea preţul", a declarat Milucă Neamţu.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite