Buzău: Şcoală care în 80 de ani nu a avut niciodată autorizaţie sanitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neputinţa autorităţilor locale sau nepăsarea acestora vor face ca şi în anul şcolar care va debuta peste o lună, elevii să înveţe în condiţii jalnice. Peste o sută de unităţi şcolare şi grădiniţe nu îndeplinesc condiţiile minime de funcţionare.

Peste 8.000 de elevi din judeţul Buzău au mers la şcoală, până în iunie, anul acesta, în săli de clasă cu mobilier vechi, cu pereţi crăpaţi, nu au avut acces la grupuri sanitare igienice şi nu au beneficiat de apă curentă.

CITIŢI ŞI:

Aberant: 1.000 euro pe metrul pătrat de toaletă în fundul curţii

Absolvenţii de la "Spiru Haret" au dat în judecată Ministerul Educaţiei

Caz incredibil: 300 din cei 362 de elevi ai şcolii din Iveşti se numesc Stănescu!

Din cele 681 de unităţi şcolare de pe raza judeţului, 173 nu reuşiseră să obţină autorizaţie sanitară până la sfârşitul anului de învăţământ. Din păcate, cu o lună înainte de începerea anului şcolar 2010 - 2011, situaţia este neschimbată.

Aşezată în inima Bărăganului, şcoala din Scutelnici funcţionează de mai bine de 80 de ani fără autorizaţie sanitară. În comună nu există reţea de apă şi canalizare, deşi primăria a cheltuit bani grei pentru proiecte. Din 2007, şcoala a intrat în programul de reparaţii capitale cu fonduri de la Ministerul Educaţiei. Constructorul s-a apucat de treabă, a primit doar o parte din sumele investite şi apoi a lăsat treaba neterminată după ce a aflat că nu va mai primi niciun leu.


"Grupul sanitar a fost ridicat, compartimentat şi chiar s-a pus gresie şi faianţă. S-a făcut şi o fosă septică dar şi un foraj la mare adâncime ca să asigure apa curentă. Totul a rămas însă în conservare din lipsa banilor", a declarat Mihai Constantin, viceprimarul comunei Scutelnici.

La şcoala din Scutelnici învaţă 130 de elevi în două schimburi. "Văd că nu se face nimic. Asta e, elevii vor merge la toaletă în fundul curţii şi se vor spăla pe mâini cu apa adusă în sticle, de acasă. Aici e ca în Evul Mediu, credeţi-mă", ne-a spus Maria Dumitru, localnică.


Pe raza comunei mai sunt alte două şcoli: în satul Brăgăreasa şi în Arcanu. Nici ele nu au avut vreodată autorizaţie sanitară, însă, cel mai probabil vor primi aviz de la Inspectoratul Şcolar să funcţioneze chiar şi în acest condiţii.

"În judeţ, anul trecut, 11 la suta din elevi au învăţat în asemenea condiţii. Din păcate, şi în acest an o să fie cam aceeaşi situaţie, pentru că e clar că nu mai este timp să se rezolve aceste probleme", a declarat Paul Negoiţă, inspector adjunct ISJ Buzău.

Potrivit normelor actuale, esenţiale pentru obţinerea autorizaţiei sanitare sunt grupurile sanitare dotat cu cabine separate, closete şi apa curentă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite