VIDEO Sărbătoarea Tamâioasei de Pietroasele a dat startul culesului viei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ruginiu ca topazul, fin la gust şi plin de dulceaţă. Aşa descriu vinul de Tămâioasă podgorenii din localitatea buzoiană Pietroasele. Duminică, ei s-au întâlnit să sărbătorească preţioasa licoare, să-şi prezinte vinurile şi să dea startul la mustit.

Sărbătoarea a fost deschisă de zeului vinului, care le-a adus pe fete şi strugurii într-o căruţă trasă de boi. Pe muzică, chiuituri şi cu încurajări din partea spectatorilor, fetele au dat gata într-o clipită strugurii din mustitoare.

O tradiţie locală spune că cel mai bun vin iese atunci când strugurii sunt zdrobiti de picioarele goale ale fetelelor de măritat, în linul de lemn. “Să ştiţi că era mai bun vinul zdrobit în lin de lemn, decât cel de astăzi, zdrobit în utilaje de fier”, spune Matei Zăinescu, localnic din Pietroasele.
 
Din peisajul de sărbătoare nu au lipsit terasele cu mititei la grătar sau berbecuţi la protap, standurile cu vin şi struguri dar şi chefliii rumeni în obraji după numeroasele degustări.
 
Aflat în inima podgoriei Dealul Mare, localitatea Pietroasele este renumită deja la nivel naţional ca fiind locul unde se produce cel mai aromat vin de tămâioasă din ţară.
 
Podgorenii din Pietroasele s-au încăpăţânat să păstreze tradiţia organizării acestei serbări, chiar dacă la sfârşitul lunii august au pierdut jumătate din recolta de tămâioasă, după o grindină cât oul de porumbel.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite