Sărăcia muşcă adânc din zilele bătrânilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrânii resimt cel mai mult tăierea bugetului
Bătrânii resimt cel mai mult tăierea bugetului

Reducerea cheltuielilor îi condamnă la moarte pe cei aproape o sută de bătrâni aflaţi în grija căminului pentru persoane vârstnice. Asistaţii nu mai au scutece, fac duş o dată la patru zile şi se roagă pentru o porţie mai bună de mâncare. Iarna care bate la uşă îi înspăimântă însă cel mai mult.

Până nu de mult, asistaţii de la căminul de bătrâni erau mulţumiţi pentru că aveau condiţii excelente şi primeau din belşug tot ce aveau nevoie. Acum, însă, lucrurile s-au schimbat. De când legea a impus tuturor instituţiilor să reducă cheltuielile cu 25 de procente, conducerea căminului a fost nevoită să taie din materialele de curăţenie, materialele sanitare şi să reducă consumul de apă.

„Toate instituţiile subordonate Primăriei au fost obligate să reducă cheltuielile cu 25%. Tăierile s-au făcut cu condiţia să nu se reducă norma de hrană a bătrânilor, care este de zece lei zilnic", a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală.

Un scutec pe zi

"Ne descurcăm foarte greu . Am redus numărul de scutece folosite de la cinci pe zi la două şi acelea, unul ziua, unul noaptea, am redus materialele de curăţenie şi cele sanitare şi am încercat să facem economie şi la apă. Dacă până acum asistaţii făceau duş de câte ori doreau, acum fac o dată la trei-patru zile", ne-a declarat Maria Ioniţă, directorul Complexului de Servicii pentru Persoane Vârstnice.

Pe lângă cei 45 de asistaţi din căminul de bătrâni, mai au de suferit alte 50 de persoane care beneficiază de servicii de asistenţă la domiciliu.
Legea a impus şi reducerea consumului de combustibil la jumătate. Acest lucru le determină pe asistente ca jumătate din lună să meargă pe jos spre casele persoanelor care au nevoie de ajutorul lor.

Situaţia disperatată în care se află bătrânii îi determină pe cei din conducerea căminului să apeleze la oameni cu suflet mare.

"Atât noi, cât şi asistaţii, când aflăm că cineva vrea să facă o pomană sau un parastas îi rugăm să vină la noi. Astfel, noi putem să împărţim banii respectivi pe mai multe zile şi să le dăm asistaţilor o mâncare mai bună", ne-a mai declarat Maria Ioniţă.

Bătrânii se gândesc cu groază că urmează să vină iarna şi vor îngheţa de frig pentru că facturile la gaz nu vor putea fi suportate din buget.

"O să fim nevoiţi să facem program de căldură iar pentru bătrâni acest lucru o să fie groaznic. Vă daţi seama ce înseamnă să stai cu un pampers toată ziua şi să mai fie şi căldura oprită? 80 % din asistaţii noştri sunt imobilizaţi. Nu ştim cum ne vom descurca", ne-a declarat Maria Ioniţă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite