Mâine are loc a patra ediţie a festivalului Înţărcatul Mieilor la Varlaam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentul începe la orele 12.00 şi este organizat de Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural-ANTREC Buzău şi pensiunile din Varlaam.

Lansată odată cu momentul plecării oilor la munte, când ciobanii aleg oile mânzări de oile sterpe, separă stânele şi sunt înţărcaţi mieii, sărbatoarea se constituie în prilej de prezentare a destinaţiei turistice Varlaam ca poartă de intrare spre Penteleu şi veche localitate aflată pe Drumul Oilor.

Concurs de gătit tradiţional

În cadrul evenimentului, gastronomia judeţului Buzău va fi încă o dată pusă în valoare, proprietarii de pensiuni participând la Concursul de Gătit Ciobaneşte. Fiecare echipă va primi din partea organizatorilor o jumătate de miel, ceaun, apă caldă şi lemne pentru foc, urmând ca fiecare concurent să-şi demonstreze maiestria culinară, pregătind reţete specifice zonei din care provine.

În final, juriul va acorda premii pensiunilor în funcţie de gustul, aspectul, ineditul preparatului, tradiţionalitatea şi creativitatea echipei în prezentarea reţetei.
Totodată, organizatorii vor prezenta publicului şi produsele tradiţionale din zonă, respectiv brânza, bulzul şi ţuica de Varlaam, a metodelor specifice de preparare a acestora şi a posibilităţilor de utilizare terapeutică a zerului rezultat în urma preparării brânzei.

Ca în fiecare an, organizatorii vor promova produsul turistic inedit valabil la pensiunile din zonă, "Terapia cu zer de Varlaam". Produsul turistic constă într-un program de refacere a turiştilor, o cură de detoxifiere în care este folosit zerul în combinatie cu fructe de pădure, mere, căpşuni, morcovi, dar si băi de catifelare a epidermei, în zer, lapte şi miere.

Terapia cu zer se practică de mai multe secole la Varlaam, ea fiind pentru prima dată adusă în atenţia mediului medical în anul 1859 de către Enache Persescu, cel care ridica în zonă un stabiliment balnear.

Potrivit "dicţionarului" lui Basil Iorgulescu, "stabilimentul balneard în comuna Lunca Pirciului, situat pe malul drept al râului Bâsca Rusiliei, cu un orizont cam mărginit dar clima dulce, aer curat, îmbălsămat de aerul brazilor, traiul e mulţumitor şi ieftin. Se face cură cu lapte şi zer, băi reci, iar apropierea de înlesnirea cu excursii în munţii cei mai frumoşi ai ţării, contribuie să-i fortifice pe cei debili, să-i uşureze pe cei bolnavi şi să satisfaca cu prisosinţă pe cei sănătoşi".

Nu în ultimul rând, turiştii care ajung în zona Varlaam, alături de gastronomia specifică satului de munte pot descoperi şi binefacerile naturii, mergând în drumeţii pe Masivul Penteleu şi Vârful Ivăneţu, pe trasee marcate.

Organizatorii invită toţi iubitorii de munte şi pe cei împătimiţi în a face turism cu bicicleta, să meargă la cascadele de pe traseu, spre locul unde sar păstrăvii vara, Crucea Fetei, Poiana cu Rugi sau Muşa Mare.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite