Salvarea peştilor din heleşteul Tineretului depinde de o motocositoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în următoarele zile iarba crescută pe fundul lacului de agrement din Parcul Tineretului nu dispare, absolut toţi peştii din apă vor muri într-o lună. Responsabilii de la Urbis Serv au adus de la Galaţi o motocositoare acvatică, însă aceasta este foarte veche.

Muncitorii de la Urbis care au grijă de Parcul Tineretului au fost extrem de panicaţi zilele acestea. Motivul: utilajul pe care l-au adus săptămâna trecută pentru a tăia vegetaţia crescută pe fundul lacului se stricase înainte să fie băgat în apă.

Motocositoarea este foarte veche iar piesele de schimb au ieşit demult din comerţ, singura variantă fiind confecţionarea lor la un strung performant. „Motocositoarea acvatică a fost împrumutată de la Institutul de Cercetări Acvatice din Galaţi, cu mecanic cu tot. Ne costă 30.000 de lei tot anul, bani care intră în salarizarea acestuia, combustibilul şi mentenanţa. Este însă foarte veche”, ne-a declarat Sandu Dunel, de la Urbis Serv.

De dimineaţă, utilajul a fost reparat iar cei de la Urbis îşi fac acum probleme dacă mai au timp să taie toate plantele acvatice. Autorităţile spun că vegetaţia abundentă afectează fauna din lac, dacă nu se intervine repede. „Am făcut probe cu acest utilaj, merge, mai lent, dar sperăm să facem măcar nişte drumuri prin vegetaţie, ca refugiu pentru peşti”, a spus Sandu Dunel.

Motocositoarea adusă de la Galaţi taie plantele de la jumătatea tulpinei iar resturile rămase pe suprafaţăa lacului trebuie adunate manual, de angajaţi dotaţi cu bărci şi furci, fapt ce întârzie întrg procesul.

În perspectiva responsabililor de la Urbis Serv se află şi o a doua variantă, însă mult mai costisitoare. „Avem o a doua opţiune, să aducem un utilaj nou, de la Piteşti, care taie plantele din apă, de jos, o şi adună de pe suprafaţa lacului. Costă însă foarte mult. Iniţial ne-au cerut 600.000 de lei, au lăsat apoi la 300.000 de lei iar eu le-am spus aseară că nu putem oferi mai mult de 100.000 de leii”, a spus Sandu Dunel.

Vegetaţia din lac ţine hidrobicicletele la mal

Nu numai peştii sunt afectaţi de vegetaţia abundentă din heleşteul parcului Tineretului. De câteva zile, hidrobicicletele sunt ţinute lângă pontoane, fiindcă palele s-ar încurca în plante. De asemenea, dacă vegetaţia ar putrezi pe suprafaţa apei, în primele zile cu temperaturi ridicate, lacul ar deveni o sursă de mirosuri deranjante.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite