Biserica online: Spovedanii pe Facebook si liturghii din fotoliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe mănăstiri şi biserici din Buzău şi-au făcut conturi pe site-urile de socializare şi ţin, astfel, legătura cu enoriaşii. Mănăstirile Răteşti şi Poiana Mărului  şi Biserica „Sfântul Sava” ţin pasul cu tehnologia şi, în acelaşi timp, legătura cu enoriaşii care nu au timpul necesar pentru a merge la biserică duminica sau de sărbători.

Din ce în ce mai multe lăcaşe de cult şi-au deschis cont pe Facebook, iar Liturghia şi sfaturile sunt doar la un click distanţă.

Mănăstirea Răteşti şi mănăstirea Poiana Mărului, dar şi Biserica „Sfântul Sava” au devenit membri activi ai celui mai cunoscut site de socializare din ultimul timp. În lista de prieteni au de la şase până la 182 de persoane, iar în contul lor sunt postate poze şi filmuleţe cu slujbe.

Cea mai activă este Biserica „Sfântul Sava” care are peste 180 de prieteni şi care oferă informaţii atât despre fundaţia cu acelaşi nume, cât şi despre biserică. Astfel, credincioşii pot cere un sfat şi o îndrumare din partea preotului chiar on-line şi totodată cei cu inimă mare pot lua legătura cu Fundaţia „Sfântul Sava” pentru a face donaţii.

„Contul l-au creat nişte tineri voluntari, din fundaţie. Prin acest cont noi am vrut să fim mai aproape de enoriaşi, mai ales de tineri, pentru că ei accesează cel mai des astfel de site-uri. Toţi cei care ne-au solicitat ajutorul pe Facebook au fost ajutaţi”, ne-a spus Mihail Milea, preot paroh la Biserica Sfântul Sava.

Poiana Mărului, locul doi

Dacă biserica Sfântul Sava se putea lăuda cu o lista mare de prieteni, mănăstirea Poiana Mărului este foarte activă atunci când vine vorba de postări de poze sau filmuleţe.

„Acest site de socializare este un mijloc de catehizare şi de evanghelizare. Atâta timp cât internetul este la îndemâna oricui noi ne putem apropia şi mai mult de enoriaşi, ne ajută să comunicăm mai bine, cu oameni din toate colţurile lumii”, declară preotul Adrian Ionescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

Mai nou intrată pe Facebok este mănăstirea de maici din Răteşti. Deocamdată în lista de prieteni nu sunt decât şase persoane.

Enoriaşii, împărţiţi

Dacă preoţii se arată încântaţi de nouă metodă de apropierea de credincioşi sunt împărţiţi.

„Acum depinde de fiecare. Cand îl cauţi pe Dumnezeu îl cauţi la biserică, dar tinerii poate îl caută pe internet”, spune Adriana Pavelescu, de 57 de ani.

„Pe mine personal nu mă încântă să mă uit pe Facebook la slujbă, consider că trebuie să mergi la biserică. Şi de exemplu dacă vreau să aprind o lumânare, ce fac, o aprind în casă?”, se întreabă Mihaela Lixandru, de 17 ani.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite