Rodica Elena Vlad este primul angajat al Spitalului Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai bine de jumătate din viaţă şi-a dedicat-o îngrijirii bolnavilor, călcând ca asistentă în spitalul buzoian încă din prima zi de funcţionare a acestuia.

Pentru că a fost un copil bolnăvicios, Rodica Vlad şi-a dorit dintotdeauna să aibă grijă de oamenii cu probleme medicale. „Aveam o vecină care era moaşă şi mereu o chema mama şi ne făcea o injecţie mie sau fratelui meu. Apoi şi eu luam seringa şi făceam tratament pe păpuşi, îmi plăcea de mică să am grijă de oameni", îşi aminteşte Rodica Vlad.

După ce a absolvit liceul Alexandru Vlahuţă din Râmnicu Sărat, a fost admisă la Şcoală Sanitară. Aici a învăţat timp de doi ani tainele meseriei de cadru medical. „Pot să spun că era o şcoală cu renume prin cadrele pe care le avea. Pregătea asistenţi medicali profesionişti, cu dăruire pentru omul bolnav. La această şcoală veneau mulţi tineri care nu reuşeau să fie admişi la Facultatea de Medicină. Aici se dădea examen la anatonomie, fiziologia omului şi chimie, la Medicina mai era în plus doar un capitol din fizică", ne-a spus Rodica Vlad.

A preferat chirurgia

Încă din timpul şcolii a făcut o pasiune penru chirurgie, iar practica o desfăşura în Spitalul Brătianu. „Îmi plăcea tot ce ţinea de urgenţa chirurgicală pentru că exista o diversitate a cazurilor. Când omul venea pe targă sau în cărucior şi pleca pe picioarele lui, aveam o mare satisfacţie, făceam ceva pentru acel om pentru a-i reda viaţa obişnuită", mărturiseşte asistenta.

De 37 de ani în spital

Odată cu darea în folosinţă a Spitalului Judeţean, în anul 1974, Rodica Vlad a fost repartizată în această unitate. De atunci şi-a dedicat 37 de ani din viaţă îngrijirii oamenilor care au avut nevoie de ajutorul său. „Meseria de a îngriji un bolnav este una nobilă şi trebuie făcută cu dăruire. În acest spital mi-am petrecut aproape jumătate din viaţă, am renunţat la zile libere, la sărbători şi mi-am îngrijit semenii", spune Rodica Vlad.

De-a lungul carierei sale au fost şi cazuri care i-au rămas întipărite în minte. „Primul deces în primul meu an de muncă a fost al unui bătrân de la Urologie cu mari probleme, iar acest lucru pe mine m-a impresionat. Dar în majoritatea cazurilor am depus mult suflet şi am fost alături de bolnavi şi de aparţinătorii acestora. Şi acum mă întâlnesc cu oameni pe stradă care îmi mulţumesc pentru ajutorul meu şi asta mă face fericită", mărturiseşte asistenta.

Rodica Elena Vlad a lucrat pe secţia de chirugie a Spitalului Judeţean, timp de 17 ani fiind asistentă şefă, iar în urmă cu doi ani a fost numită director de îngrijiri medicale a celei mai mari unităţi sanitare buzoiene.

Întrebări şi răspunsuri

Mai au tinerii asistenţi aceeaşi dăruire ca generaţia dumneavostră?

Acum am observat că tinerii se duc la Şcoala Sanitară fără un motiv bine întemeiat, nu vor decât salarii mari şi muncă puţină. Pe când noi am făcut această meserie cu dăruire, altfel nu poţi să-ţi îngrijeşti cum se cuvine semenii bolnavi.

Care este partea cea mai grea a meseriei?

Atunci când nu poţi sprijini bolnavului într-un moment destul de grav în evoluţia bolii sale, când tu nu îl poţi ajuta decât cu ceea ce ai la îndemână şi cu puterea divină. Degeaba vrei să îi redai sănătatea dacă nu se mai poate, mai ales că majoritatea vin în ultimele stadii.

Ce îi place

Îmi place să ascult muzica bună românească, precum Iris, Mihaela Runceanu, Mondial, Ştefan Bănică, o muzică ce mă linişteşte după serviciu, mă destinde. Îmi place să merg la teatru sau să vizionez o piesă la televizor, apreciez actorii mari ca Tamara Buciuceanu, Stela Popescu, Arşinel, Emil Hossu, Mitică Popescu. Îmi plac oamenii sinceri, buni la suflet.

Ce nu îi place

Nu îmi place răutatea oamenilor care se observă tot mai des în ultimii ani şi nici dorinţa acestora de îmbogăţire peste noapte. Nu îmi place lăudăroşenia, nepunctualitatea şi faptul că tineretul nu îmbrăţişează cultura, nu prea apreciază teatrul sau muzica bună.

Profil
Născută: 16 septembrie 1952, Râmnicu Sărat
Ocupaţie: asistentă, director de îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean Buzău
Familie: un copil
Studii: Şcoala Postliceală Sanitară

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite