Revolta medicilor de familie se înteţeşte. Aceştia refuză să lucreze în centrele de permanenţă în actualele condiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadrele medicale cer să le fie asigurată securitatea în special pe timpul nopţilor. Medicii mai condiţionează lucrul în centrele de permanenţă şi de asigurarea dotării cerute de ei, care să le permită să intervină în cazurile complicate.

Medicii de familie ar trebui, conform noului contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, dacă îl vor semna, să execute obligatoriu servicii de gardă în centre de permanenţă.

Aceştia nu admit forma propusă de decidenţi, care prevede o dotare sumară, incapabilă să îl ajute pe medicul şi pe ajutorul acestuia, asistentă sau infirmieră, să intervină cu succes în cazurile complicate.
"Vom fi obligaţi în 2011 să facem permanenţă în nişte centre pe care DSP şi primăriile locale le vor amenaja, permanenţă care trebuie făcută într-o unitate sanitară ce trebuie să funcţioneze cu minim de dotare, adică masă, scaun, pat, stetoscop şi tensiometru dar să asigure urgenţe majore, adică cea care pune în pericol viaţa pacientului. Dacă primăria nu dă şofer pe ambulanţă, o să o facem şi pe şoferii", spune Angela Mazdrag, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Buzău.

Medicii, mai ales cei de la ţară, spun că le va fi imposibil să asigure urgenţele în zonele izolate, până la sosirea ambulanţelor, cu această dotare minimă.

"La mine, de exemplu, se anunţă ca spitalul regional din Vintilă Vodă să devină azil de bătrâni iar aceste centre ar trebui să preia urgenţele medicale. Noi nu putem să asigurăm asistenţa medicală de urgenţă pentru că nu avem dotarea necesară. Gândiţi-vă că eşti chemat sâmbătă noaptea, te duci la Bisoca, cu acea maşină cu care se presupune că ne vor dota, pentru că nu se ştie dacă va fi şofer sau nu. Ajungi şi găseşti acolo fie un copil care se îneacă, fie un traumatism acut. Ce faci, cu ce intervii, cu stetoscopul? Dacă moare, intervin alte probleme cum ar fi malpraxisul", spune Radu Pană, medic de familie în comuna Lopătari.

Medicii de familie nu sunt de acord cu obligativitatea de a presta în centrele de permanenţă, ci să fie opţional pentru cei dispuşi. "Suntem de acord cu aceste centre doar dacă întrunesc condiţii, dacă au minimum de dotare, electrocardiograf, minianalizor, trusă de urgenţă, tot ceea ce trebuie pentru montarea unei perfuzii şi să ne ofere siguranţă. Ştiţi că au fost mulţi pacienţi care au agresionat medicii. Majoritare suntem femei şi să lucrezi singură în toiul nopţii, e riscant", spune medical Angela Mazdrag.

În prezent, la nivelul judeţului Buzău, nu funcţionează un centru de permanenţă, cauza fiind chiar lipsa unui spaţiu adecvat. Propuneri pentru înfiinţarea acestora sunt în Buzău, cu 64 de medici arondaţi, Pogoanele, cu nouă medici, Boldu, cu opt medici de familie, Pătârlagele, cu 11 medici de familie, Glodeanu Siliştea, cu şase medici şi Berca, unde ar urma să lucreze şapte medici.
Pentru fiecare oră de permanenţă, un medic de familie va fi remunerat cu suma de 15 lei, iar un asistent cu 10 lei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite