Recensământul agricol a demarat fără recenzori
0
Autorităţile sunt dezamăgite de ritmul lent în care recenzorii înregistrează datele cu privire la proprietăţile agricole de pe raza judeţului. Zvonul cum că nu vor fi plătiţi şi dificultatea completării formularelor sunt câteva dintre argumentele care i-au determinat pe operatorii implicaţi în recensământul agricol să reducă ritmul, o parte dintre ei chiar renunţând.
„Ne aflăm pe un loc codaş, chiar dacă nu este diferenţă mare de primele judeţe. Nu este deloc uşor iar câţiva cenzori au şi renunţat, mai ales după ce s-a iscat şi un zvon că se va întârzia cu plata remuneraţiei. Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, tocmai a confirmat că nu va exista niciun recenzor neremunerat iar eu îi asigur că nu vor face muncă voluntară. A mai fost un caz în care a renunţat din motive obiective şi alte două în care au invocat că e greu şi nu se descurcă la chestionare. Recenzorii au fost înlocuiţi imediat iar într-o săptămână sperăm că vom ajunge la un ritm accelerat", a declarat prefectul Paul Beganu.
Nu numai dezertarea recenzorilor constituie o problemă pentru autorităţile judeţului. "Greutăţi serioase mai sunt în patru sau cinci localităţi, legate de acele suprafeţe ale străinaşilor. Ei locuiesc în Brăeşti, Odăile sau Bozioru dar au suprafeţe de teren pe raza comunelor din câmp. E posibil să ne trezim cu aceleaşi terenuri înregistrate şi la Odăile şi la Padina. Subliniem că nu contează cine deţine proprietatea. Aceasta este o raportare statistică şi ne interesează suprafaţa şi cel care o utilizează", a declarat Paul Beganu.
În perioada 2 decembrie - 31 ianuarie 2011, are loc recensământul agricol 2010, pe care îl realizează 1300 de recenzori. Aceştia au de completat în toate localităţile judeţului 170.000 de formulare.