Recensământ: Surdo-muții nu vor să deschidă uşa recenzorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe şi Elena Bolocan, împreună cu reprezentanta asociației 1 Iunie
Gheorghe şi Elena Bolocan, împreună cu reprezentanta asociației 1 Iunie

Pentru că nu înţeleg ce este cu acest recensământ, câteva sute de persoane surdo-mute şi analfabete pe deasupra ar putea rămâne nerecenzate, riscând astfel să primească amenzi. Este semnalul de alarmă al unei asociaţii care protejează această categorie de persoane din judeţul Buzău, unde sunt peste 700 de persoane cu deficiențe de vorbire și de auz.

La nivelul județului Buzău operează 2.278 de recenzori. Dintre aceștia, niciunul nu este în stare să poarte o conversaţie cu o persoană surdo-mută.

Coordonatorii recensământului au presupus iniţial că se vor descurca cu surdo-muții oferindu-le formularele să le citească. În momentul pregătirii recensământului nu au luat în calcul, însă, faptul că cei mai mulţi surdo-muţi sunt şi analfabeți, deoarece nu au avut parte de şcoală. Mai mult, ei sunt singuri și nu are cine să le traducă întrebările recenzorilor.
Surdo-muţii sunt hotărâţi să nu le deschidă uşa recenzorilor

Cele mai multe dintre persoanele cu deficiențe de auz și vorbire nu au acces la mijloacele de informare și nu au aflat până acum ce este un recensământ sau ce însemne trebuie să poarte un recenzor ca să fie recunoscut. De aceea, spun că se tem să nu fie jefuiți.

„Din cei 702 surdomuţi din judeţ, marea lor majoritate sunt analfabeţi, locuiesc singuri şi nu are cine să le traducă formularul. Pentru că nu au avut acces la canalele media unde s-a mai vorbit despre recensământ practic nici nu ştiu ce înseamnă acest demers, că cineva trebuie să îi viziteze. Pur şi simplu mulţi dintre ei mi-au spus că nu răspund la uşă”, a declarat Ionica Tarău, preşedintele asociaţiei “1 Iunie”, o organizaţie buzoiană care apără drepturile surdo-muţilor.

Gheorghe şi Elena Bolocan locuiesc singuri într-un apartament de la marginea oraşului. Au aflat date despre recensământ de la un cunoscător al limbajului mimico-gestual, Ionica Tarău, preşedinta asociaţiei „1 Iunie”. I-au spus acesteia că ei de obicei nu deschid necunoscuţilor care le apar la uşă, pentru că în situaţia lor se simt extrem de vulnerabili. Admit doar varianta ca recenzorul să îi viziteze însoţit de o persoană familiară, care să le asigure şi transpunerea în limbajul semnelor a chestionarului.

Statisticienii buzoieni spun că iniţial nu au prevăzut această situaţie. „Niciunul dintre recenzori nu ştie limbajul mimico-gestual şi încercăm să reglăm din mers. Am anunţat la primării şi am discutat şi cu doamna Tarău să asigure interpreţi pe care recenzorii să-i poată solicita în momentul în care se lovesc de un asemenea caz. În ceea ce priveşte refuzul de a le deschide uşa recenzorilor, trebuie să ştie că riscă sancţiuni foarte mari”, a declarat Cornelia Geambaşu, directorul Direcţiei de Statistică. 

Potrivit unor statitici recente, la nivelul întregii țări, 23.000 de persoane au deficiențe de auz și vorbire, iar dintre aceștia, peste 70 la sută sunt analfabeți.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite